Check-in

Check-in

Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu su omogućena sva četiri načina registracije za let (check-in). Putnici mogu da se čekiraju klasično na aerodromskim šalterima zatim online preko web stranica aviokompanija, korišćenjem aviokompanijskih aplikacija za mobilne telefone i upotrebom kioska za samostalnu registraciju za let.

Šalterski check-in:

Na beogradskom aerodromu postoji četiri grupe šaltera koji se koriste za registraciju putnika. Na Terminalu 1 koji se koristi za pojedine lowcost kompanije i za čarter letove nalaze se šalteri koje koriste Jat Airways (za čarter letove i za pojedine linije u regionu tokom letnje sezone), Wizz Air (za sve svoje linije) i razne čarter aviokompanije koje lete tokom letnje sezone.

Na terminalu 2 se nalaze tri grupe šaltera za registraciju za let: grupa "1" koju koriste Lufthansa, Swiss i Austrian, grupa "2" koju koriste sve ostale aviokompanije osim Jata i grupa "3" koju koristi Jat Airways.

Jat Airways svoje šaltere koristi za registraciju za sve letove pa su zbog toga šalteri uvek otvoreni, a putnici mogu da stanu u najmanji red. Postoje posebni šalteri za putnike u biznis klasi.

Lufthansa, Swiss i Austrian koriste zajedničke šaltere za registraciju za let i oni su takođe otvoreni stalno za sve letove. Ova grupa aviokompanija poseduje poseban šalter za putnike u biznis klasi kao i poseban drop-off šalter za predaju prtljaga za putnike koji su se samostalno prijavili na let.

Sve ostale aviokompanije otvaraju šaltere za svaki let posebno. U zavisnosti od broja putnika na letu otvara se dva ili tri šaltera. Jedan je uvek rezervisan za putnike u biznis klasi (ako je aviokompanija ima). Ovaj šalter se može koristiti i kao drop-off šalter za putnike koji su se čekirali sami.

Nezavisno od toga da li su šalteri samo za određeni let ili za sve letove čekiranje nije moguće uvek. Putnici se mogu prijaviti za let na šalterima samo u određenom vremenskom roku koji najčešće iznosi od 120 do 30 minuta pred poletanja. Putnik uvek treba da proveri koji je rok za čekiranje na šalteru sa svojom aviokompanijom.

Internet (web) check-in

Na beogradskom aerodromu je moguće i čekiranje za let putem interneta. Ova opcija zavisi od aviokompanije i sve one koje imaju tu mogućnosti uključuju i Beograd na spisak destinacija gde je moguća takva prijava. Putnik koji se čekira putem interneta (od kuće, sa posla, internet kafea, mobilnog internet) treba da odštampa svoj kupon za ukrcavanje na let (boarding card) i da ga ponese sa sobom. Ovi kuponi mogu biti i elektronski, ali ih na beogradskom aerodromu ne mogu prihvatiti, pa se putnici savetuju da uvek ponesu papirnu verziju kupona za ukrcavanje.

Putnici koji se nisu čekirali kod kuće, mogu to uraditi i na aerodromu gde su postavljeni računari koji se mogu besplatno koristiti za web check-in. Ovi računari su povezani sa štampačem i internetom i putnik može da se čekira samostalno i da odštampa svoj kupon za ukrcavanje. Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu se nalaze četiri ovakva računara u Terminalu 2.

Web check-in je čest izbor za putnike na lowcost letovima. Ovakvo čekiranje je besplatno za razliku od šalterskog, koje lowcost kompanije naplaćuju dodatno. Web check in na beogradskom aerodromu masovno kostiste putnici Wizz Aira.

Putnici sa srpskim državljanstvom koji putuju u zemlje Šengenske zone treba obavezno da se jave na šalterima za čekiranje čak i kada su se čekirali preko interneta. Prijavljivanje na šalter u ovakvim situacijama je neophodno kako bi službenici aviokompanija izvršili proveru dokumentacije (pasoši, vize).

Putnici koji imaju prtljag za predaju mogu da ga predaju na običnim šalterima, ili još bolje na šalterima za drop-off ako su otvoreni, ili na šalterima za putnike biznis klase.

Mobilni check-in

Putnici koji poseduju pametne mobilne telefone mogu da koristeći aviokompanijske aplikacije sa njih izvrše prijavu za let. Sve aviokompanije koje omogućavaju mobilno čekiranje imaju i Beograd na listi destinacija gde je ono moguće.

Ipak u Beogradu putnici koji se čekiraju na ovaj način ne mogu i da se ukrcaju na let sa mobilnim kuponom za ukrcavanje, već moraju da se jave na šalter za čekiranje kako bi im službenik odštampao kupon.

Ukoliko imaju prtljag za predaju putnici se svakako moraju javiti na šalter kako bi predali kofer.

Kiosci za samostalno čekiranje

Na beogradskom aerodromu postoje dva kioska za samostalno čekiranje putnika za let. Oni se nalaze u Terminalu 2 nedaleko od check-in zone "1". Na ovim kioscima mogu da se čekiraju putnici Austrian Airlinesa i Lufthanse, a očekuje se da će ubuduće i druge kompanije da se priključe ovom projektu.

Putnici se prijavljuju pasošem ili frequent flyer karticom, potom ulaze u svoju rezervaciju, biraju mesto za sedenje u avionu i potvrđuju čekiranje. Automat im štampa kupon za ukrcavanje, nakon čega oni odlaze na poseban šalter za predaju prtljaga (drop-off) gde mogu da ostave svoj prtljag. Cela procedura traje veoma kratko.

Aviokompanija Šalterski check-in Internet
check-in
Mobilni
check-in
Automatski
check-in
Otvaranje šaltera Zatvaranje šaltera
Adria Airways Na dan leta 30'
Aeroflot 120' 40'
Air France 120' 40'
Air One 120' 40'
Alitalia 120' 40'
Austrian Airlines Na dan leta 45' ekonomska
30' biznis
FlyDubai 180' 60'
Germanwings 120' 40'
Jat Airways Na dan leta 35'
Lufthansa Na dan leta 40' ekonomska
30' biznis
Montenegro Airlines 90' 30'
NIKI 120' 30'
Norwegian 120' 40'
Olympic Air 120' 30'
Pegasus Airlines 120' 45'
Qatar Airways 180' 60' ekonomska
45' biznis
Skywork 120' 30'
Swiss Na dan leta 40' ekonomska
30' biznis
TAROM 120' 40'
Tunisair 120' 45'
Turkish Airlines 120' 60'
Wizz Air 120' 40'