Aviokompanije » Aviokompanije u Srbiji » TAROM

TAROM

 • Sedište:  Bukurešt, Rumunija
 • IATA:  RO
 • ICAO:  ROT
 • Callsign:  TAROM
 • Simbol:  Lastavica
 • Moto: 
 • Bazni aerodrom:  Bukurešt - Henri Coanda
 • Glavni aerodromi:  Kluž-Napoka, Sibiu
 • Zavisne kompanije: 

TAROM je rumunska nacionalna aviokompanija. Jedna je od najstarijih na svetu. Osnovana je 1920. godine pod imenom CFRNA kao francusko-rumunska aviokompanija, koja je povezala Pariz i Bukurešt i obavila prvi noćni putnički let u istoriji iz Beograda do Bukurešta.

Pod sadašnjim imenom posluje od 1954, a punopravni član Sky Team alijanse je od 2010. godine. Sedište i baza kompanije je na aerodromu Otopeni u Bukureštu. TAROM održava redovnu liniju do Beograda, a putnicima nudi veoma povoljne konekcije ka rumunskim gradovima, Moldaviji i Bliskom istoku.

Osnovne informacije
Check-in Šalter / Kiosk Besplatan prtljag Uključen u cenu
Web check-in Kliknite ovde Predati prtljag 1x23kg
Tel. aplikacije nema Ručni prtljag 10kg / 115cm
Ketering Uključen u cenu Višak prtljaga od 50 € / kom.
Putne klase ekonomska, biznis Frequent flyer Flying Blue
Opširnije o...
 • Destinacije

  TAROM kao domaća rumunska aviokompanija odlično povezuje Bukurešt sa ostalim rumunskim gradovima (Temišvar, Oradea, Satu Mare, Baja Mare, Sučava, Jaši, Sibiju, Targu Mureš, Kluž).

  TAROM održava redovan saobraćaj sa glavnim gradovima u regionu (Budimpešta, Beograd, Sofija, Kišinjev), a leti i do Atine, Soluna i Istanbula. U istočnoj Evropi leti do Varšave i Moskve.

  Veliki broj destinacija TAROM ima u Italiji, Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Ove države su jake etničke destinacije za Rumuniju.

  Na Bliskom istoku TAROM održava redovan saobraćaj sa Kairom, Tel Avivom, Bejrutom i Amanom, a najdalja destinacija do koje direktno leti je Dubai (UAE).

  Flota

  Kao aviokompanija iza nekadašnje gvozdene zavese TAROM je koristio avione sovjetske proizvodnje, ali je od 1992. godine započeo modernizaciju flote i prešao na avione zapadnih proizvođača.

  Od tada je TAROM uložio preko 350 miliona dolara u nabavku novih aviona i opreme. Danas ova kompanija raspolaže sa 23 aviona.

  Najmanji avion koji se nalazi u floti je ATR 42-500, kojim ova kompanija veoma uspešno održava liniju Bukurešt i Beograd. Ovakvih aviona ima sedam. Njihov kapacitet je 48 putnika. Dva veći ATR-ova modela ATR 72-500 se takođe nalazi u floti. TAROM raspolaže sa četiri mala Airbusova A318 i sa jednim velikim A310. Svi ostali avioni pripadaju Boeingovoj porodici (4 x 737-300, 4 x 737-700 i 1 x 737-800).

 • Sky Team

  TAROM je od juna 2010. punopravni član Sky Team alijanse. Ova kompanija tesno sarađuje sa drugim članovima iz alijanse, a najviše sa Alitalijom i Air France-om koji su bili njeni sponzoru od 2006. kada je počela procedura prijema. TAROM učestvuje u svim zajedničkim programima alijanse, u raznim komercijalnim ponudama, poput propusnica GO Round the World (Put oko sveta) i GO Europe (Put po Evropi).

  Flying Blue

  TAROM je korisnik globalnog frequent flyer programa Flying Blue koji koriste mnoge članice Sky Team alijanse, a originalno je nastao spajanjem dva programa Air France-a i KLM-a.

  Letenjem na bilo kom letu TAROM-a ili neke druge aviokompanije članice Sky Team-a ili učesnice u programu putnik stiče određeni broj nagradnih milja. Ukupan broj ostvarenih milja se računa u određivanju putnikovog frequent flyer statusa koji može biti: Ivory (Slonovača), Silver (Srebro), Gold (Zlato) ili Platinum (Platina).

  Ove milje se takođe beleže na putnikovom ff nalogu i kasnije se mogu upotreiti u razne svrhe. Putnik može iskoristiti svoje sakupljene milje za dobijanje besplatne karte, upgrade na višu klasu, kupovinu nekog luksuznog poklona iz inflight duty free prodavnice i slično. Način skupljanja i korišćenja milja je precizno definisan programom. Pored TAROM-a i drugih aviokompanija u program su uključeni i hoteli, rent a car agencije, tržni centri.

 • Ručni prtljag

  Dozvoljeno je unošenje jednog komada ručnog prtljaga maksimalnih dimenzija 55 x 40 x 20 cm i maksimalne težine 10 kg.

  Predati prtljag

  Sav predati prtljag mora biti u torbama maksimalnih dimenzija u zbiru 158 cm i težak do 23 kg. U zavisnosti od putne klase moguće je predati jednu (u ekonomskoj klasi) torbu ili tri (u biznis klasi).

  Putnici koji su članovi frequent flyer programa Sky Teama Flying Blue sa višim statusima (Elite ili Elite Plus) mogu predati dodatno još jedan komad prtljaga na osnovni limit.

  Višak prtljaga

  TAROM naplaćuje tri tarife za prekomerni prtljag. Dodatna torba preko limita je 50 evra. Ukoliko je torba koja je u okviru limita teža od dozvoljenih 23 kg, onda je doplata 100 evra. Ovakva torba ne može da bude teža od 32 kg. Ako je torba koja je u okviru limita veća od maksimalnih dimenzija, ali nije veća od 203 cm u zbiru onda je doplata 50 evra.

  Specijalni prtljag

  Golf, skijaška ili pecaroška oprema kao i druga sportska oprema koja teži do 23 kg može da se prevozi u okviru besplatnog prtljažnog limita (do 23kg), s tim da se zanemeruju dimenzije opreme. U ovom slučaju se primenjuju sve doplate za višak prtljaga ukoliko za tim ima potrebe.

  Bickli i sva ostala oprema (daske za surfovanje, oprema za ronjenje i dr), se mogu prevoziti uz doplatu od 50 do 200 evra u zavisnosti od dužine leta.

  Prevoz životinja

  Kućni ljubimci koji teže do 5kg zajedno sa transporterom mogu se prevoziti unutar putničke kabine i za ovu uslugu se plaća doplata od 25 do 100 evra u zavisnosti od dužine leta. Životinje koje su teže od ovoga moraju se prevoziti u prtljažniku, a doplata za prevoz je 50 do 200 evra u zavisnosti od dužine leta.

 • Ketering

  U domaćem saobraćaju i na kratkolinijskim destincijama TAROM poslužuje snek, dok na letovima dužim od dva sata služi obroke pažljivo pripremljene da zadovolje sve ukuse.

  Na inostranim letovima koji traju do dva sata putnicima se poslužuju baget ili ćabata sendviči kao i neki kolač za desert.

  Jela koja se poslužuju na letovima TAROM-a napravljena su od govedine, ćuretine, pilitine ili lososa, a putnici mogu da konzumiraju i domaće vino.

  Obroci se razlikuju u ekonomskoj i biznis klasi u kojoj su bogatiji i luskuzniji.

  Specijalni dijetalni ili religiozni obroci se takođe poslužuju, ali je potrebna ranija rezervacija. Ovi obroci su besplatni.

  Zabava tokom leta

  Avioni TAROM-a nisu opremljeni sistemom zabave tokom leta. Putnicima je na raspolaganju inflight magazin "Insight Magazine", a od nedavno TAROM izdaje i ženski časopis SkyLADY.

   

 • Check-in

  Registracija putnika za let na aerodromima počinje 120 minuta pre planiranog poletanja, dok se šalteri za čekiranje zatvaraju 40 minuta pre poletanja.

  Putnici TAROM-a mogu da se čekiraju i online, kao i na automatskim kioscima na aerodromima gde su oni dostupni i gde su prilagođeni TAROM-u.

  Putnici iz Beograda mogu da se čekiraju online ili na šalterima na aerodormu "Nikola Tesla" pred poletanje.

  Saloni

  Putnici TAROM-a koji putuju u biznis klasi mogu da koriste salone Sky Team alijanse tamo gde postoje. Oni mogu da koriste biznis salon na aerodromu u Bukureštu, kao i Biznis klub aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.

   

 • TAROM nudi uobičajene usluge poslovnim putnicima kao i sve druge aviokomapnije. TAROM ima dve putne klase: ekonomsku i biznis klasu, koja je prilagođena potrebama poslovnih putnika.

  U biznis klasi putnici mogu da ostvare razne pogodnosti i privilegije već od aerodroma gde su im na raspolaganju posebni šalteri za čekiranje i luksuzni saloni sa kancelarijskom opremom, hranom i pićem i salonom za odmor.

  Tokom leta putnici u biznis klasi imaju udobnija sedišta sa više prostora za noge, a biće im posluženi i luksuzniji meni.

  SkyPriority

  SkyPriority je paket posebnih usluga koje su potrebne poslovnim putnicima kako bi njihovo putovanje bilo brže i jednostavnije. Ovaj paket usluga je dostupan putnicima u biznis i prvoj klasi na letovima aviokompanija SkyTeam alijanse, kao i članovima Flying Blue frequent flyer programa sa Elite statusom.

  Putnici koji imaju pravo na SkyPriority paket dobijaju sledeće usluge prioritetno u odnosu na sve ostale putnike: drop-off prtljaga, izdavanje karata, transfer check-in, kontrolu dokumenata, sigurnosnu proveru, ukrcavanje (boarding) i predaju prtljaga.

 • U srodstvu sa Air Franceom

  Rumunski TAROM i francuski Air France su bratske aviokomapnije. Obe su nastale iz jedinstvene francusko-rumunske kompanije CFRNA osnovane 1. januara 1920. godine.

  Skraćenica CFRNA je od originalnog naziva za "Francusko-rumunsku kompaniju za vazdušnu plovidbu" na dvama jezicima: francuskom i rumunskom. Ova kompanija kasnije menja naziv u CIDNA (Međunarodna kompanija za vazdušnu plovidbu).

  Baze kompanije su bile na aerodromima u Parizu i Bukureštu. Dva grada su bila povezana redovnom linijom sa usputnim sletanjima u Strasbur, Prag, Beč i Budimpeštu, a povremeno i u Beograd (na tadašnji aerodrom u Pančevu).

  Kompanija se 1930. godine razdojila na dve: francusku, koja je postala jedan od osnivača Air Francea, i rumunsku, koja je pod imenom LARES nastavila da postoji kao nacionalna rumunska aviokompanija.

  LARES postaje TAROM 1954. godine i nova kompanija svoju istoriju računa od te godine.

  Prvi noćni putnički let

  Na svojoj liniji između Pariza i Bukurešta, aviokompanija CFRNA, koja je preteča TAROM-a, obavila je prvi putnički noćni let i to na segmentu između Beograda i Bukurešta.

  Avionom Potez 29 ova je kompanija poletela iz Beograda sa aerodroma koji je tada bio u Pančevu ka Bukureštu, 9. septembra uveče. Koristeći osvetljenje sa zemlje koje su duž toka Dunava postavili i održavali meštani avion je stigao na aerodrom u Bukurešt i tako ostvario prvi noćni let na jednoj putničkoj liniji.

Kontakt informacije
 • Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, 011 209 4863, svakim danom od 07 do 19h