Rubrike: Pretraga po pojmu: Arhiva vesti:
Vesti » Vesti » Jat Airways od danas leti sa samo sedam aviona

Jat Airways od danas leti sa samo sedam aviona

Prema današnjem redu letenja Jat Airwaysa u saobraćaju se nalazi pet aviona Boeing 737 i dva aviona ATR 72. Kako Aviokarta.net nezvanično saznaje od izvora iz ove kompanije danas na redovan tehnički pregled odlazi još jedan Boeingov avion. Pregled bi trebalo da traje oko 20 dana.

Zbog nedostataka aviona i preambiciozno napravljenog reda letenja Jat je krajem marta otkazao 90 letova koji su trebalo da budu obavljeni u aprilu. Nova otkazivanja se mogu očekivati i u narednom periodu.

Kako smo saznali domaći turoperatori koji su svoje aranžmane vezali za čarter letove Jat Airwaysa ovih dana intenzivno tragaju za alternativnim rešenjima zbog bojazni da bi se tokom letnje sezone mogli suočiti sa otkazivanjem letova i poremećajem saobraćaja.

Srpski nacionalni avioprevoznik muku muči sa nedostatkom operativnih aviona. U njegovoj floti se nalazi ukupno 13 aviona. Jedan ATR je u postupku vraćanja lizoru, dva Boeing-a su prizemljena već duže vreme zbog nedostaka novca za zamenu delova, dok su po jedan Boeing i jedan ATR na redovnim godišnjim pregledima, s tim da će im se danas pridružiti još jedan Boeing.

Jat Airways očekuje od kraja maja poboljšanje situacije sa operativnim avionima. Sredinom narednog meseca u saobraćaj se uključuje i treći ATR.

Prema planu obnove flote do kraja maja i najkasnije početkom juna u flotu nacionalnog prevoznika trebalo bi da se uključe i dva Airbusova aviona A319-100s sa po 135 putničkih mesta stara tri godine.

Ovi avioni pripadaju slovenačkom avioprevozniku Adria Airways-u i od juče su postali dostupni za najam preko lizing kompanije Phoenix iz Singapura.

Dva Airbusa A320 obezbeđiće Bank of China Leasing (BOC Aviation), a na tržištu je pronađen i jedan slobodan i odgovarajući ATR 72-500, dok se za drugim još uvek traga.

Pilotske posade Jat Airwaysa su već ušle u proceduru obuke za upravljanje Airbusovim avionima, tako da sudeći prema sadašnjim aktivnostima Jat Airways će do juna u saobraćaju imati šest aviona Boeing 737-300, tri aviona ATR 72-200, jedan avion ATR 72-500, dva aviona Airbus A319 i dva aviona Airbus A320 čime bi se osiguralo neometano obavljanje planiranog saobraćaja.


Foto: Avion Airbus A319 Adria Airwaysa koji uskoro stiže u Jatovu flotu, (c) Danijel Jovanović

  • Posmatrac, 19.04.2013 u 12:38
    Clanak bi bio potpuniji kad biste za svaki pomenut avion dali i njegovu registraciju...Na primer, YU-ANH je van funkcije jer su sa njega poskidani svi delovi itd.
  • airJonjo, 19.04.2013 u 10:47
    @Nebojsa Daleko od toga da im je ovo prva godina da tako planiraju. Svi mi koji na ovo dugo upozoravamo zvučimo verovatno kao da prizivamo, a to u stvari samo govorimo u najboljoj nameri i opštem interesu.
  • Nebojsa, 19.04.2013 u 09:46
    Ako znas da treba jedan avion da vratis, ako znas da nemas pare da kupis delove za dva aviona, ako znas da neke letelice dospevaju za redovan servis... ne planiras takav obim letova da bi posle otkazivao. To je u najmanju ruku neozbiljno, a posto traje dugo i bezobrazno, pre bih rekao da je smisljeno