Aviokompanije » Aviokompanije u Srbiji » Flydubai
Flydubai
 • Sedište: Dubai, UAE
 • IATA: FZ
 • ICAO: FDB
 • Callsign: SKYDUBAI
 • Simbol: 
 • Moto: It`s that easy
 • Bazni aerodrom: Dubai
 • Glavni aerodromi: 
 • Zavisne kompanije: 

Flydubai je mlada aviokompanija. Nastala je na leto 2008. godine. Osnovana je od strane Vlade emirata Dubai uz pomoć stručnjaka Emiratesa. Flydubai je odmah naručio 50 Boeing-ovih aviona nove generacije 737-800 a kada je prvi stigao u Dubai, nova kompanija je počela da saobraća - prvo u regionu Bliskog Istoka a kasnije se mreža linija ove kompanije velikom brzinom širila na severnu Afriku, Indiju, srednju Aziju, Rusiju i Balkan. Flydubai veoma blisko sarađuje sa Emiratesom i na mnogim linijama prevozi putnike Emiratesa koji preko Dubaija putuju dalje ka Aziji ili Australiji.

Osnovne informacije
Check-in šalter Besplatan prtljag Uključen u cenu
Web check-in Nema Predati prtljag 20kg
Tel. aplikacije Nema Ručni prtljag 7kg / 56x45x25cm
Ketering uz doplatu Višak prtljaga od 3 € / kg
Putne klase Ekonomska, Biznis Frequent flyer Nema

* Za Srbiju važe posebni uslovi koji su predstavljeni u tabeli i oni se mogu razlikovati od  standarda.

Opširnije o...
 • Flydubai veoma brzo razvija svoju mrežu liniji. Trenutno leti do 45 destinacija na Bliskom Istoku, Severnoj Africi, Istočnoj Evropi, Srednjoj Aziji i Indiji. Iako je lowcost aviokompanija, Flydubai, svojim putnicima nudi mogućnost presedanja, odnosno kombinovanih letova sa presedanjem u Dubaiju. Ova mogućnost postoji i za putnike iz Beograda.

  Osim do Dubaija direktnim letom putnici iz Srbije moći će da uz presedanje lete i do Ahmedabada i Laknaua (Indija), Čitagonga i Dake (Bangladeš), Kolomba (Sri Lanka), Džede, Rijada, Damama, Gasima i Janbua (Saudijaska Arabija), Bahreina, Dohe (Katar), Muskata (Oman), Kuvajta, Karačija (Pakistan), Katmandua (Nepal) i Kartuma (Sudan).

 • Flota Flydubaija je mlada i sastoji se od samo jednog modela aviona. To je Boeing 737-800, avion novije generacije namenjen srednjelinijskom saobraćaju. Flydubai poseduje 35 ovakvih letelica, a naručilac je i 75 aviona 737 MAX 8, najnovije generacije modela koji inače koristi i koja je još u razvoju.

  Svi avioni Flydubaija su u početku posedovali samo jednu putnu klasu - ekonomsku. Od jeseni 2013. avioni putničke kabine su prerađene i sada Flydubai raspolaže sa dve putne klase. Biznis klasa ima 12 sedišta, a ekonomska sa 162.

 • Flydubai posluje kao lowcost aviokompanija. Tarife koje se nude tržištu podrazumevaju samo prevoz putnika. Prevoz prtljaga i hrana i piće tokom leta se plaćaju posebno.

  Cene karata podrazumevaju jedan pravac a konačna cena za određeno putovanje se formira jednostavnim sanbiranjem dva pravca. Kao primer imamo cenu karte na letu Beograd-Dubai. Ona iznosi 170 evra. Karta za povratni let Dubai - Beograd je 160 evra. Ukupna cena prevoza je tako 330 evra. U ovu cenu su uključene sve pripadajuće takse ali ne i dodatne usluge. Putnik koji kupi kartu po ovoj ceni može besplatno uneti samo ručni prtljag dok se ostali mora doplatiti po posebnom cenovniku kompanije.

  Tri osnovna tarifne razreda

  U osnovoj ponudi Flydubaija putnik može birati jednu od tri ponuđene tarife: No Change, Pay to Change ili Free to Change, koje odlukuju različiti niovoi fleksibilnosti i različiti paketi usluga koje su uključene. 

  Prema odluci u kompaniji cene na tržištu u Srbiji su zasnovane na "free to change" tarifi, koja uključuje i prevoz prtljaga do 20kg kao i mogućnost promene karte do 24 časa pred put. O pravilima tarife uvek se rapitajte pre kupovine karte.

   

  "No change" tarifa

  Ne dozvoljava nikakve promene niti refundaciju iz bilo kog razloga

  "Pay to change" tarifa

  Dozvoljava promenu uz doplatu po potrebi ali ne u okviru 24 časa pred poletanje. Promena se plaća 100 dirhama (oko 20 evra) po osobi po letu, plus razlika do prve raspoložive cene karte na novom letu. U slučaju ne pojavljivanja na letu, ne postoji mogućnost nadoknade ili refundacije. U slučaju otkazivanja leta do 24 časa pred poletanja putnik dobija vaučer na ukupna iznos karte umanjen za 150 dirhama (oko 30 evra) na ime penala zbog otkazivanja.

  "Free to change" tarifa

  Dozvoljava besplatne promene. U slučaju promene do 24 časa pred poletanja plaća se samo razlika do prve raspoložive cene na novom letu. Ukoliko se promena obavlja u poslednjih 24 časa pred poletanja promena se plaća oko 70 evra plus razlika u ceni. Ukoliko je cena niža, Flydubai izdaje vaučer u visini razlike u ceni. U slučaju ne pojavljivanja na letu putniku dobija vaučer u vrednosti karte umanjen za iznos penala (oko 70 evra). U slučaju otkazivanja leta do 24 časa pred poletanje putnik dobija vaučer umanjen za 30 evra penala a u slučaju otkaza u roku od 24 časa pred poletanja umanjen za oko 70 evra.

  Kombinovane tarife

  Za razliku od drugih lowcost kompanija Flydubai omogućava vezane letove. U tom slučaju se ne primenjuje sabiranje cene svakog leta posebno (četiri etape leta = četiri posebne cene) već se cena formira kao jedinstvena pre putovanja. Na primeru vezanog leta do Muskata gde postoje četiri segmenta: Beograd - Dubai, Dubai - Muskat, Muskat - Dubai i Dubai - Beograd cena se neće formirati sabiranjem sve četiri pojedinačne cene (170+40+40+160=410) već je Flydubai formirao posebne tarife za Beograd-Muskat i nazad (189+179=368).

  Prodaja

  Putnici mogu rezervisati i kupiti aviokarte za letove Flydubai-ja na više načina:

  • preko sajta www.flydubai.com
  • preko call centra: Dubai (+971 4 301 0800), poziv se tarifira 50 dirhama (oko 10 evra)
  • preko turističkih agencija i avioagenata
  • U predstavništvu u Beogradu, Knez Mihailova 30, tel: 011/328-22-71


  Plaćanje

  Kada putnik kupuje kartu samostalno preko internet sajta ili call centra on je plaća kreditnom karticom (Visa, Mastercard). U tom slučaju Flydubai naplaćuje i nadoknadu za plaćanje kreditnom karticom.

  Putnici koji plaćaju kartu kreditnom karticom, tu istu karticu moraju da daju na uvid službeniku kompanije na aerodromu prilikom registracije za let.

  Ukoliko kartu plaća osoba koja ne leti, onda je putnik u obavezi da na uvid službeniku da fotokopiju prve strane kreditne kartice kao i fotokopiju pasoša osobe koja čija je kartica.

  Putnicima koji ne budu imali karticu ili fotokopiju kartice i pasoša da pokažu, neće biti dozvoljen ulazak u avion.
 • Ručni prtljag

  Jedan komad ručnog prtljaga je besplatan. Putnici mogu uneti u putnilčku kabinu torbu maksimalnih dimenzija 56 x 45 x 25cm i maksimalne težine 7kg. Mimo ovog jednog komadaprtljaga može se uneti manji laptop ili ručna torbica. Dimenzije i težina ručnog prtljaga se proveravaju prilikom čekiranja

  Prekomeran ručni prtljag biće naplaćeni kao predati prtljag po specijalnoj višoj aerodromskoj tarifi po kilogramu.

  Predati prtljag
   

  Putnici iz Srbije na svim letovima Flydubaija iz Beograda imaju uključen prevoz prtljaga do 20 kg u ceni karte. Sve cene u Srbiji su prema "free to change" tarifnom razredu koji podrazumeva i prevoz prtljaga. Na letovima od Beograda do Dubaija dozvoljen je prevoz 30 kg prtljaga besplatno za sve karte kupljene od 19. juna 2013.

   

  Predati prtljag se dodatno plaća. Postoji  četiri načina da se izvrši plaćanje prtljaga: preko sajta www.flydubai.com, preko call centra, preko avioagenta (zastupnika) i na aerodromu. Prva tri načina su jeftinija dok se u slučaju plaćanja na aerodromu prilikom registracije za let plaća doplata po kilogramu prtljaga (od 7 evra/kg za letove iz Beograda do Dubaija). Da bi putnik imao pravo na povoljniju cenu prtljaga od aerodromske potrebno je da izvrši uplatu najkasnije 4 sata pre poletanja.

  Putnici mogu unapred platiti prtljag. Postoje tri tarifna razreda za predati prtljag. Putnici mogu unapred platiti 20, 30 ili 40 kg prtljaga.

  • za 20 kg potrebno je platiti 50 dirhama (oko 10 evra)
  • za 30 kg potrebno je platiti 60 dirhama (oko 12 evra)
  • za 40 kg potrebno je platiti 100 dirhama (oko 20 evra)

  U okviru plaćenog limita, mogu se predati do tri torbe ali svaka od njih ne sme da pređe 75x45x35cm ili 32kg.

  Aerodromska tarifa za prtljag

  Posebnu višu trarifu (po kilogramu) putnici plaćaju na samom aerodromu prilikom registracije za let u sledećim slučajevima:

  • prtljag nije uplaćen unapred putem interneta, callcentra ili avioagenta (do 4 sata pred poletanje)
  • putnik ima više prtljaga nego što je unapred uplatio
  • putnik ima prtljaga u okviru težinskog limita ali je on raspoređen u više od tri torbe.


  Zonske tarife za prtljag

  € / kg Zona 1 Zona 2 Zona 3
  Zona 1 3 5 7
  Zona 2 5 7 9
  Zona 3 7 9 11

  Naplata prtljaga na aerodromu je po zonama. Postoje tri zone:

  • Zona 1
   Bahrain, Dammam, Doha, Dubai, Gassim, Karachi, Kuwait, Muscat and Riyadh
    
  • Zona 2
   Abha, Ahmedabad, Aleppo, Amman, Ashgabat, Baku, Beirut, Damascus, Djibouti, Erbil, Jeddah, Kabul, Luxor, Sohag, Sulaimaniyah, Tbilisi, Yanbu and Yerevan
    
  • Zona 3
   Addis Ababa, Alexandria, Beograd (Belgrade), Chittagong, Colombo, Dhaka, Donetsk, Hyderabad, Istanbul, Kathmandu, Kazan, Kiev, Kharkiv, Khartoum, Lucknow, Port Sudan, Samara, Ufa and Yekaterinburg

  Prtljag se plaća po ukupnom pravcu (npr. Beograd - Katmandu preko Dubaija, iako se sastoji od dva leta, se računa kao jedan pravac a ne kao dva)

  Prevoz životinja

  Flydubai ne prihvata prevoz životinja na svojim letovima. Životinje se ne mogu prevoziti ni u putničkoj kabini ni u prtljažniku.

 • Sedišta

  Putnička kabina u svim avionima u floti Flydubai-ja se sastoji od dve putne klase: ekonomske i biznis. Sedišta u ekonomskoj klasi su ergonomska sa razmakom od 74 do 79cm između sedišta ispred i iza. Željeno sedište se može rezervisati uz doplatu koja se kreće od 5 dirhama (oko jednog evra) pa do 100 dirhama (oko 20 evra) za sedište sa dodatnim prostorom za noge (u prvom redu ili u redu pored izlaza za slučaj opasnosti).

  Razmak između sedišta je 107cm. Njihova širina je  53cm i naslon može da se obori za 18cm. Imaju dodatak za noge koji može da se postavi pod uglom od 60 stepeni. Naslov za glavu je podesiv po visini. Sva sedišta imaju utičnicu za elektronske uređaje, lični HD ekran na dodir od 12,1 inča. Sedišta su presvučena najfinijom italijanskom kožom.

  Sistem za zabavu

  Svaki putnik ima na raspolaganju sopstveni monitor na sedištu ispred. Sistem zabave sadrži 149 filmova iz najnovije i najkvalitetnije holivudske, bolivudske i arapske produkcije kao i 154 televizijskih emisija, kao i 500 sati raznih muzičkih numera. Korišćenje elektronskog sistema zabave tokom leta plaća se u ekonomskoj klasi, dok je u biznis klasi ova usluga uključena u cenu karte.

  Osnovna cena paketa je 15 dirhama (3 evra) i on obuhvata sve TV programe, muziku, video igrice. Premijum paket košta 35 dirhama (oko 7 evra) i on pored sadržaja iz osnovnog paketa omogućava i gledanje filmova. Putnik može pre leta unapred da doplati za korišćenje ove usluge i tada je njena cena niža za 15 posto.

  Aktuelne vesti, informacije iz Flydubaija, i informacije o destinacijama su besplatni za sve putnike na svim letovima Flydubaija. Preko elektronskog zabavnog sistema moguće je naručiti hranu i piće ili neku robu iz duty free prodaje tokom leta.

  Duty free prodaja

  U prodaji se nalaze parfemi, kozmetika, satovi, igračke i suveniri. Cene su povoljnije nego u evropskim free shop prodavnicama a česte su i akcije. Ovde možete pogledati najnoviji katalog prodaje.

  Hrana i piće

  Hrana i piće nisu uključeni u cenu aviokarte tako da putnici sami biraju šta žele da jedu i piju tokom leta i to i plaćaju. Sendviči koštaju 3 - 4 evra više vrsta, supe su 2 evra, mafini, čips takođe 2 evra, dok su čokoladice oko 1 evra. Sokovi, kafe i čajevi su od 1 do 2 evra dok su alkoholna pića od 4 do 5 evra.  Postoje i specijalne cene za kombinaciju više artikala koje su još povoljnije.

 • Konekcije na druge Flydubai letove

  Za razliku od drugih lowcosta aviokompanija Flydubai svojim putnicima nudi mogućnost povezivanja letova preko aerodroma u Dubaiju. Putnici koji žele da putuju preko Dubaija kupuju kartu u jednom pravcu od početne do krajne destinacije po posebnoj tarifi za željenu rutu. Prilikom registracije za let i predaje prtljaga i putnici i prtljag se registruju za celo putovanje do krajnje destinacije.

  Nadoknada za prevoz prtljaga se plaća po pravcu a ne po letu. Rezervacija sedišta i troškovi tokom leta se plaćaju za svaki let posebno u skladu sa izborom putnika.

  Presedanje na aerodromu u Dubaiju se obavlja unutar Terminala 2 koji je baza Flydubai-ja. Transferi su mogući na letove u rasponu od 1 sata do 24 sati a za tranzit preko aerodroma u Dubaiju nije potrebna nikakva viza.

  Po dolasku na aerodromu u Dubaiju putnik treba da poseti šalter za registraciju tranzitnih putnika (connect desk) gde će službenici izvršiti proveru putnih dokumenata a nakon toga se može uputiti ka izlazu za let (gejtu). Connect desk se nalazi u okviru tranzitne zone.

  Konekcija na letove Emirates-a

  Posebno zanimljiva mogućnost koja se pruža putnicima je konekcija na letove Emirates-a, nacionalne aviokompanije emirata Dubaija. Putnici na putovanje kreću sa elektronskom kartom Emirates-a. Putnici koji dolaze na let Flydubai-ja sa kartom Emirates-a mogu predati prtljag besplatno u skladu sa pravilima za prevoz prtljaga Emirates-a. Ista pravila važe i za višak prtljaga. Međutim tokom leta hranu i piće plaćaju posebno.

  Na početnoj destinaciji se registruju ili za celo putovanje ili za deo putovanja do Dubaija. U drugom slučaju je potrebno da se na aerodromu Dubai prijave na transferni šalter Emirates-a (connection desk) koji se nalazi u okviru terminala 3. Prelazak sa leta Flydubai-ja na let Emirates-a zahteva promenu terminala. Putnici moraju da prelaze sa terminala 2 na terminal 3.

  Konekcija na letove Qantasa

  Nakon povezivanja australijske aviokompanije Qantas i Emiratesa, koji je partner Flydubaija putnicima su postali dostupni i letovi Qantasa iz Dubaija ka Australiji. Ova kompanija dozvoljava povezivanje sa letova Flydubaija iz svih gradova gde leti na letove Qantasa prema Melburnu, Sidneju, Brizbejnu, Adelejdu, Pertu. Ovi letovi su dostupni prema cenovniku Qantasa.

  Promena terminala na aerodromu Dubai

  Putnici koji sa leta Flydubai-ja prelaze na let Emirates-a, prelaze sa terminala 2 na terminal 3. Potrebno je da prođu sugurnosne provere i da se ukrcaju na aerodromski autobus. Po dolasku na terminal 3 treba da se jave na transferni šalter (Transfer desk "K")

  Putnici koji sa leta Emirates-a prelaze na let Flydubai-ja treba da sa terminala  pređu na terminal 2 tako što će proći sigurnosnu kontrolu i uputiti se na aerodromski autobus. Po dolasku na terminal 2 potrebno je da se prijave na šalteru za transferne putnike (connection desk).

 • Bus do Abu Dabija i Al Aina

  Flydubai imaju uspostavljenu saradnju sa domaćim autoprevoznikom i nudi putnicima autobuski transfer do Abu Dabija i do Al Aina. Karta se može kupiti unapred preko sajta www.flydubai.com i košta 40 dirhama (oko 8 evra) po pravcu. Kartu je moguće kupiti i u autobusu i tada košta 50 dirhama (oko 10 evra). Do Abu Dabija ima četiri polaska dnevno (03, 07, 14 i 19:30 časova) a do Al Aina tri polaska (07, 14, 19:30).

  Najam automobila

  Flydubai ima novog rent a car partnera pa putnicima od nedavno nudi veoma povoljan najam automobila. U Dubaiju je moguće iznajmiti auto već od 11 evra dnevno a osim ovog grada preko Flydubai je moguće unajmiti auto i u Alepu, Aleksandriji, Amanu, Bahreinu, Bejrutu, Kolombu, Džibutiju, Dohi, Hajderabadu, Istanbulu, Karačiju, Kartumu, Kuvajtu, Muskatu i Port Sudanu.

  Marhaba - servis dobrodošlice

  Flydubai ima sklopljen sporazum sa agencijom Marhaba koja pruža najraznovrsnije usluge dobrodošlice putnicima. Preko Flydubaija putnici koji putuju u Dubai mogu naručiti neke od brojnih usluga Marhabe. Na raspolaganju im je pomoć na aerodromu tokom transfera (za pojedince, porodice ili grupe), korišćenje aerodromskog salona, cveće za poklon dragoj osobi, prevoz limuzinom direktno od izlaska iz aviona, transfer do hotela, preuzimanje i isporuka prtljaga i još mnogo toga.

  Vizno posredovanje

  Flydubai svojim putnicima pomaže prilikom dobijanja vize za Ujedinjene Arapske Emirate. Vizni režim ove države je strog ali se vize relativno jednostavno dobijaju. Najveći problem koji se može desiti je da se na vizu čeka duže vremena. Građanima Srbije je potrebna viza za UAE. 

  Da bi mogli da apliciraju za vizu preko Flydubai programa, potrebno je da imaju urađenu i plaćenu rezervaciju za aviokartu. Na sajtu Flydubai-ja postoji posebna stranica sa detaljnim informacijama o viznom režimu i o načinu za pribavljanje vize.

  Flydubai izdaje turističke vize za UAE. One važe za boravak od 30 dana i traju 59 dana nakon izdavanja. Koštaju 70 evra. Za dobijanje vize potrebno je pet radnih dana.

  U slučaju da je putnik u prethodnom boravku u Dubaiju ostao duže od 14 dana, za novu turističku vizu mora da prođe period od mesec dana od izlaska iz UAE za novu aplikaciju.

  Za UAE turističku vizu je potrebno sledeće:
   

  • skenirana fotografija u boji, u JPG formatu veličine do 39 kB (naziv fajla mora da glasi : PREZIME IME PIX
  • skenirana prva strana pasoša (gde je fotografija), u boji, JPG format, do 39 kB veličine, (naziv fajla mora da glasi : PREZIME IME PPT)
  • Ispunjen obrazac aplikacije (desni klik, "save as" za preuzimanje doc fajla)
  • Šifra rezervacije ili broj leta / datum
  • Potvrda o zaposlenju
    
  Flydubai posreduje za vizu samo ukoliko putnik ima kartu za let ove kompanije. U svim drugim slučajevima putnici moraju sami da nabave vizu i da se sami informišu o uslovima izdavanja vize.

   

Kontakt informacije
 • Kancelarija u Beogradu: Knez Mihailova 30
 • tel: 011/328-22-71
 • e-mail: flydubai@eunet.rs
 • jasmina , 23.02.2014 u 11:49
  Moja cerka i muz su juce sa kompanijom Flydubai trebali da lete do Sri Lanke preko Dubaia i posto je let kasnio 5 sati iz Beograda izgubili su vezu. Osoblje na aerodromu u Dubaiu se nekorektno, da ne kazem da su ih matretirali 4 sata u nekoj prostoriji kao drugorazredana autobuska cekaonica, bez informacija kada ce dobiti vize i biti smesteni u hotel jer sledeci njihov let je tek sutradan u 6 uvece. Nakraju su bili smesteni u zajednicku sobu sa jos nekoliko Ukrajinaca. Toliko o kvalitetu usluga Flydubai. Sve je uredu dok nedodje do pomeranja onda ste se pokajali sto putujete sa njima.
 • zoran, 29.01.2014 u 10:26
  Beograd Dubai Beograd, avioni besprekorni, osoblje izuzetno, sve pohvale za kompaniju.
 • Kristina, 24.09.2013 u 21:02
  Putovali smo vec dva puta sa Flydubai i ove godine cak iskoristili besplatne karte za decu a agencija iz Beograda je oba puta savrseno odradila svoj posao (vize i karte) cak su dan pre vracanja poslali mail kao podsetnik da je godisnji zavrsen.Puno pozdrava za sve u agenciji.