Aviokompanije » Aviokompanije u Srbiji » LOT Polish Airlines

LOT Polish Airlines

 • Sedište:  Varšava, Poljska
 • IATA:  LO
 • ICAO:  LOT
 • Callsign:  POLLOT
 • Simbol:  Ždral
 • Moto:  You are flying in good hands
 • Bazni aerodrom:  Varšava - Chopin
 • Glavni aerodromi:  Krakov, Poznanj, Gdanjsk, Katovice, Vroclav
 • Zavisne kompanije:  EuroLOT

Poljska nacionalna aviokompanija - LOT jedna je od najstarijih aviokompanija na svetu. Nastala je 1929. godine. Sedište kompanije i glavni aerodrom su u Varšavi. Član je Star Alliance od 2003. Leti do Severne Amerike, Afrike, Azije i širom Evrope. Kompanija je u 2009. obnovila saobraćaj između Varšave i Beograda. Ovo je prva evropska aviokompanija koja je počela da koristi Boeingov Dreamliner, i jedina aviokompanija na svetu koja celokupan dugolinijski saobraćaj obavlja ovim tipom aviona.

Osnovne informacije
 • Web Check-in: Da
 • Aerodrom Check-in: Besplatno
 • Besplatan prtljag: Da
 • Besplatan ketering: Ne
 • Ručni prtljag: 1kom: 6kg / 118cm
 • Predati prtljag: 1kom / max: 23kg
 • Višak prtljaga: od 50 € /kom.
 • Frequent Flyer: Miles and More
Opširnije o...
 • Poljska

  LOT - Polish Airlines kao nacionalna aviokompanija Poljske ima veoma značajnu ulogu u domaćem saobraćaju. Poljska je velika zemlja sa brojnim velikim i značajnim gradovima koji su povezani aviolinijama. 

  LOT obavlja saobraćaj između svih velikih poljskih aerodroma: Varšava, Krakov, Bidgošć, Gdanjsk, Katovice, Poznanj, Žešov, Šćećin, Vroclav i Zielona Gora. Varšava je povezana direktnim linijama sa svim ovim gradovima a postoje i linije između manjih gradova. Linije održavaju regionalni prevoznici EuroLOT (koji je deo LOT-a) i Sprint Air.

  Međunarodni saobraćaj

  LOT obavlja u najvećoj meri iz Varšave a nekoliko linija, mahom ka habovima Star Alliance, održava i iz Krakova (Frankfurt, Pariz, Atina, Rim), Katovica (Minhen, Torino), Poznanja, Gdanjska i Vroclava (Frankfurt, Minehn).

  Evropa i Bliski Istok

  LOT povezuje Varšavu i preko nje celu Poljsku sa Evropom i Bliskim Istokom. U Evropi održava brojne redovne linije prema gotovo svim glavnim gradovima. Više linija ima ka Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Švajcarskoj i Španiji, dok su tokom leta brojne linije ka Bugarskoj i Grčkoj. na Bliskom Istoku LOT leti do Tel Aviva, Bejtura, Damaska i Kaira a u regionu Kavkaza do Tbilisija i Jerevana.

  Severna Amerika i interkontinentalni saobraćaj

  LOT je u Evropi poznat po svojim veoma povoljnim i dobrim konekcijama ka Severnoj Americi. Ova kompanija održava redovan saobraćaj sa Njujorkom (Njuark i JFK), Čikagom (O'Hare) i Torontom.

  Ka Aziji LOT leti jedino do Hanoja, dok su Peking i Tokio (Narita) u planu za 2012. po dobijanju Dreamliner aviona (Boeing 787). 

 • LOT ima veoma dobro organizovanu flotu koja se sastoji od aviona nekoliko proizvođača, zastupljenih u različitim modelima: ATR, Embraer i Boeing i najnoviji član flote Bombardier.

  U regionalnom (domaćem) i unutar-evropskom saobraćaju LOT koristi avione Embraer, od najmanjeg modela E170 sa 70 sedišta do najvećeg E195 sa 112 sedišta. Vlada Poljske je nakon gašenjem avioprevoznika EuroLOT (koji je nekada ranije bio u sastavu LOT-a), prebacila deset turboelisnih aviona Bombardier Dash Q400.

  Stariji avioni u floti iz Boeingove Classic serije, B737-400 (tri letelice) koriste se većinom za čarter letove.

  Najnovija perjanica LOT-ove flote je Boeingov avion budućnosti - Dreamliner (B787-8). U 2015. godini LOT raspolaže sa šest ovih aviona koji se koriste za razgranat interkontinentalni saobraćaj prema Severnoj Americi i Aziji.

 • Alijansa

  LOT - Polish Airlines je u oktobru 2003. primljen u Star Alliance kao punopravni, četrnaesti po redu član. Kroz alijansu LOT čvrsto sarađuje sa ostalim članicama sa kojima ima potpisano mnoštvo code-share ugovora (Adria Airways, Air Canada, Asiana Airlines, Austrian Airlines, Blue 1, bmi, Brussels Airlines, Egyptair, Lufthansa, SAS, Singapore Airlines, South African Airways, Spanair, Swiss, TAP, Turkish Airlines, United).

  Ugovori sa drugim kompanijama

  Ugovore o zajedničkim letovima (kodšer) LOT ima i sa dve članice Sky Team alijanse (TAROM i Aeroflot), ali i sa kompanijama koje nisu ni u jednoj alijansi (Belavia, Bulgaria Air, Luxair, Rossiya Airlines).

  Zavisne kompanije
   

  • LOT poseduje mladu tek osnovanu aviokompaniju - LOT Charters, koja je namenjena isključivo za čarter prevoz. Ova kompanija poseduje flotu od LOT-ovih aviona 737-400. LOT charters leti za najveće turoperatore u Poljskoj i Evropskoj Uniji među kojima su i TUI i Neckermann.
    
  • EuroLOT je regionalna aviokompanija osnovana od strane LOT-a, koji je bio jedini vlasnik. Kasnije vlasništvo nad kompanijom preuzima poljski Državni trezor (62%), dok je LOT ostao manjinski vlasnik. EuroLOT leti za svoju matičnu kompaniju LOT u domaćem i kratkolinijskom saobraćaju, koristeći flotu LOT-a.
    
  • Centralwings je stara LOT-ova regionalna kompanija, koja je ugašena 2009. godine.
 • LOT - Polish Airlines, kao članica Star Alliance, učestvuje u globalnom frequent flyer programu Miles and More kao partnerska kompanija. Članovi Miles and More programa mogu ostvariti sve prednosti ovog programa ako putuju sa LOT-om. 

 • Ručni prtljag

  Putnici u ekonomskoj klasi mogu da ponesu jedan komad ručnog prtljaga maksimalnih dimenzija: 55x40x23cm i težine 8 kg.

  Putnici u biznis klasi mogu da ponesu dva komada ručnog prtljaga maksimalnih dimenzija (po komadu): 55x40x23cm i maksimalne težine 9kg.

  Predati prtljag

  LOT primenjuje komadni koncept za sve svoje destinacije, kako domaće i evropske, tako i interkontinentalne (Severna Amerika, Peking)

  Ovaj koncept podrazumeva prevoz jednog komada besplatnog prtljaga za putnike u ekonomskoj klasi. Maksimalna težina jednog kofera je 23 kg a maksimalne dimenzije su 158 cm u zbiru. Putnici u biznis klasi mogu predati dva komada besplatnog prtljaga maksimalne težine po 32kg i maksimalnih dimenzija po 158 cm u zbiru, na kratkim i srednjelinijskim destinacijama. Putnici u biznis klasi u dugolinijskom saobraćaju mogu predati tri komada besplatnog prtljaga maksimalne težine po 32 kg svaki i maksimalnih dimenzija 158 cm u zbiru, po komadu.

  Članovi Miles and More programa imaju mogućnost na dodatnu torbu besplatno.

  Višak prtljaga

  Za dodatnu torbu doplata je 180 PLN (iz Poljske), 50 evra (iz Evrope), 60 američkih dolara (iz SAD) ili 70 kanadskih dolara (iz Kanade). Isti iznos doplate je i ako se radi o prvoj torbi ali koja je teža od propisanih 23kg (od 23 do 32 kg). Ukoliko je prva besplatna torba u okviru težinskog limita (23kg) ali je većih dimenzija od propisanih 158cm onda je doplata 120 evra. Doplate za prekoračenje nekog od limita u biznis klasi su veće i počinju od 120 evra.

  Za sve detalje pogledajte detaljnu tabelu na sajtu LOT-a.

  Specijalan prtljag

  Prevoz sportske opreme se posebno naplaćuje. LOT razlikuje tri različita tipa opreme: malu, srednju i veliku a nadoknada za njihov prevoz se naplaćuje po skali u zavisnosti od destinacije.

  Za letove unutar Evrope iznos doplate je 35 evra za sportsku opremu tešku do 15kg i do 100cm dužine (golf, ski oprema...). Oprema za surfovanje ili bicikli koji teže između 15 i 30 kg koštaju 50 evra dok se velika sportska oprema preko 30kg težine prevozi uz doplatu od 100 evra. Na sve ove iznose treba dodati i nadoknadu za ovu uslugu koja zavisi od prodajnog mesta. 

 • Ketering na letovima LOT-a se razlikuje u zavisnosti od putne klase, tarife po kojoj je kupljena karta i od dužine trajanja leta.

  Letovi do 6 sati

  Na kratkim i srednje dugim letovima (do 6 sati) LOT služi tri vrste obroka: za ekonomsku klasu, za ekonomsku plus klasu i za biznis klasu.

  U ekonomskoj klasi putnici dobijaju snek obrok koji je uključen u cenu. Njima je na raspolaganju doplatni LOT Gourmet meni iz koga mogu poručuti Starbucks kafu, čajeve, bezalkoholna i alkoholna pića. Kafa i pivo koštaju 2 evra, sendviči 3 evra, topla jela 3,6 evra, dok su sokovi i čokoladice 1,2 evra.

  Putnici sa kartom za ekonomsku plus klasu dobijaju i hranu i piće tokom leta i to je uključeno u cenu karte. Oni će moći da uživaju u pažljivo pripremljenim toplim obrocima. Besplatan obrok će dobiti i putnici u biznis klasi s tim što će oni imati na raspolaganju veći izbor jela.

  Jedan od najpoznatijih i najboljih poljskih kuvara Robert Sowam je zadužen za pripremu menija za putnike u biznis klasi.  Jela koja se služe u avionima LOT-a sadrže elemente savremene poljske kuhinje u kojoj sveži proizvodi igraju značajnu ulogu. Putnicima u biznis klasi serviraju se voćni sokovi, osvežavajuća pića, kafa, čajevi, piva, žestoka alkoholna pića i pažljivo birana vina.

  U ekonomskoj plus klasi se služe voćni sokovi, osvežavajuća pića, kafa i čajevi, a na evropskim letovima i pivo i vino.

  Letovi preko 6 sati

  U interkontinentalnom saobraćaju putnici u ekonomskoj klasi dobijaju obroke shodno dužini trajanja leta i dobu dana. Uz obrok oni mogu poručiti i piće po izboru iz LOT Sky Bar-a, uz doplatu. Isto tako mogu poručiti i tople obroke iz premijum klase prema My Premium meniju.

  Obroci koji se služe putnicima u premijum klasi su spremljeni od strane najboljih kuvara i odlikuju ih bogati i raskošni ukusi. Putnici u biznis klasi imaće osećaj da se nalaze u sjajnom restoranu. Oni mogu da biraju između brojnih jela, a LOT garantuje vrhunski kulinarski doživljaj.
   

 • Na kratko i srednje dugim letovima unutar LOT-ove regionalne i uskotrupne flote putnicima je na raspolaganju je jednostavan audio-video program koji se sastoji od nekoliko igranih, dokumentarnih ili crtanih filmova kao i koncerata.

  Na raspolaganju su im i besplatni inflight časopisi pod nazivom Kaleidoscope.

  U interkontinentalnom saobraćaju na letovima koje obavlja avion Dreamliner (B787) putnicima je na raspolaganju savremen elektronski sistem zabave tokom leta. Oni mogu birati da gledaju filmove između najnovijih holivudskih hitova, poljskih, kineskih ili ruskih filmova kao i dečje programe, TV serije, koncerte.

 • Transfer u Varšavi

  Aerodrom "Chopin" (Šopen) u Varšavi je matični i glavni aerodrom poljske aviokompanije LOT. Ovaj aerodrom je i glavni tranzitni centar LOT-a i jedan od važnijih tranzitnih centara Star Alliance.

  Putnicima iz Srbije ovaj aerodrom predstavlja tranzitni ako lete poljskom aviokompanijom LOT na linijama ka Severnoj Americi (Njujork, Toronto, Čikago).

  Transfer na varšavskom aerodromu je jednostavan. Pošto na aerodromu postoje dve zone: šengenska i nešengenska, putnici koji prilikom transfera moraju da promene ove zone prolaze i dodatne kontrole.

  Ako su u transferu iz nešengeske u nešengensku destinaciju (što je slučaj sa putnicima iz Srbije ka Severnoj Americi) onda prolaze samo sigurnosnu kontrolu.

  Ako iz nešengenske destinacije imaju transfer u šengensku zonu (npr. putnici iz Srbije prema zemljama Šengena) moraju da prođu pored sigurnosne provere i pasošku kontrolu prilikom ulaska u šengensku tranzitnu zonu.

  U svim tranzitnim zonama postoje šalteri za registraciju transfernih putnika. Na ovim šalterima putnici mogu da se registruju za naredni let ako u polaznoj destinaciji nisu registrovani za celo putovanje. Tu se mogu obratiti za pomoć ili informacije ili proveriti svoju postojeću boarding karticu.

  Sve tranzitne putanje na aerodromu su jasno označene znakom "Transit connections"

  Aerodromski saloni

  Na varšavskom aerodromu postoje četiri salona namenjena za putnike biznis klase od kojih putnici LOT-a i Star Alliance aviokompanija mogu da koriste dva: Polonez i Bolero.

  Polonez

  Polonez je LOT-ov salon za putnike biznis klase. Nalazi se na Terminalu 1, u šengenskoj tranzitnoj zoni blizu gejtova 25 i 26. Dostupan je putnicima sa boarding karticama biznis klase na letovima LOT-a i Star Alliance. U salonu se nalazi radni deo sa računarima, internetom a postoji i bežični internet. Radno vreme salona je od 05 do 23 sata.

  Bolero

  Bolero je opšti aerodromski salon za putnike biznis klase koji mogu da koriste i putnici LOT-a. Nalazi se na Terminalu 2, u nešengenskoj tranzitnoj zoni. Otvoren je od 6 do 22 sata. Opremljen je računarima, internet priključkom i bežičnim internetom.

 • Na aerodromu

  Poslovni putnici koji putuju u biznis klasi mogu da koriste brojne prednosti koje im se nude na letovima LOT-a. Na aerodromu u Varšavi za njih postoje dva moderna salona koji sadrže deo za rad sa računarima, štampačem, faksom, internetom, bežičnim intenetom. Saloni su Polonez i Bolero. Na drugim aerodromima putnici biznis klase mogu da koriste salone Star Alliance.

  U avionu

  Putnicima u biznis klasi serviraju se voćni sokovi, osvežavajuća pića, kafa, čakevi, piva, žestoka alkoholna pića i veoma pažljivo birana vina.

  Saznajte više o višim putnim klasama na letovima LOT-a

  Frequent flyer program

  Poslovni putnici često putuju avionom i za njih aviokompanije osmišljvaju brojne pogodnosti i nagradne programe. LOT koristi nagradni frequent flyewr program Star Alliance - Miles and More.

  Ovaj program je najveći te vrste na svetu sa milionskim članstvom i brojnim prednostima. Putnici letenjem ili korišćenjem drugih usluga partnerskih kompanija zarađuju nagradne milje koje potom mogu da iskoriste za besplatne letove ili za neke od brojnih poklona.

  Više o programu Miles and More možete čitati na posebnoj strani.

  Osim Miles and More programa LOT ne primenjuje ni jedan drugi program. LOT nema korporativni program namenjen velikim preduzećima.

  LOT Fly & Drive

  LOT ima poseban ugovor sa AVIS rent a car agencijom. Ovaj ugovor omogućava putnicima LOT-a posebne pogodnosti prilikom najma automobila. Putnici dobijaju promotivni kod koji im omogućava popust. Najam automobila donosi preko AVIS-a donosi i nagradne milje u okviru Miles and More programa. 

 • Dreamliner - prvi u Evropi

  LOT Polish Airlines je prva evropska aviokompanija koja koristi najnoviji Boeingov avion Dreamliner. Prvi planirani datum isporuke je bio 2008. ali je Boeing više puta odlagao isporuku. LOT je povezao promenu kompanijskog identiteta sa dolaskom Dreamlinera. Dreamliner je LOT-u doneo profitabilnost, ali i drastičnu promenu kvaliteta usluge u pozitivnom smislu. Putnicima su na raspolaganju nova premijum ekonomska klasa, novi ketering i savremena zabava tokom leta.

  Nagrade

  LOT - Polish Airlines je dobitnik brojnih nagrada. Najviše puta je osvojena nagrada za Najbolju aviokompaniju istočne i centralne Evrope, koju dodeljuje ugledni britanski časopis "Business Traveller". Kompanija je ovu nagradu osvajala čak 12 godina uzastopno, od 1998. pa sve do 2009.

  Ždral kao simbol

  Zaštitni znak LOT-a je stilizovana silueta ždrala. Ovaj znak je nastao kada i kompanija. Iste godine kada je vlada osnovala LOT, raspisan je i konkurs za izbor znaka. Pobedio je znak ždrala koji se održao do danas, a koji je izradio poljski umetnik Tadeuš Gronovski.

  Interesantno je da je ždral simbol i nemačke Lufthanse, sa kojim LOT-ov ždral nema sličnosti. LOT-ov ždral dosta liči na TAROM-ov simbol laste, a čak se i veoma slično prikazuju na avionima pa ih je teško razlikovati kada se posmatraju samo repovi aviona.

  Otmice u vreme hladnog rata

  LOT je za vreme hladnog rata u Evropi bio predmet veoma čestim otmica koje su za cilj imale preusmeravanje aviona na aerodrome u Zapadnoj Evropi. Zapadni Berlin je bio posebno zgodan otmičarima. Nakon što bi avion sleteo na Zapad, otmičari bi zatražili politički azil ali bi to radili i neki putnici. Prva otmica sa ciljem da se preskoči gvozdena zavesa desila se 1949. kada su piloti primorani da avion preusmere u Švedsku umesto u poljski grad Lođ. Poslednja otmica tog tipa dogodila se krajem 1983. kada je avion iz Budimpešte preusmeren na Zapadni Berlin. Između je bilo čak dvadesetak sličnih incidenata. Avioni su najčešće sletali u Dansku, na ostrvo Bornholm, u Zapadni Berlin, Minhen, Nirnberg i Beč. Na svu sreću u njima nije bilo žrtava.

Kontakt informacije
 • GSA u Srbiji: Travel Centar doo, Topličin venac 19-21, tel: 011/20-28-046, radnim danom od 9 do 17h
 • Predstavnik na aerodromu: Austrian Airlines, fax: 011 209 7145, svakim danom od 06:30 do 17h