Aviokompanije » Aviokompanije u Srbiji » Lufthansa

Lufthansa

 • Sedište:  Frankfurt, Nemačka
 • IATA:  LH
 • ICAO:  DLH
 • Callsign:  LUFTHANSA
 • Simbol:  Ždral
 • Moto:  There`s no better way to fly
 • Bazni aerodrom:  Frankfurt, Minhen, Diseldorf
 • Glavni aerodromi:  Berlin (Tegel), Hamburg, Štutgart, Milan (Malpensa)
 • Zavisne kompanije:  Lufthansa Technik, Lufthansa Regional, Lufthansa Cityline, Lufthansa Cargo

Nemačka nacionalna aviokompanija ima veoma dugu tradiciju. Nastala je 1926. godine spajanjem prve dve nemačke kompanije za vazdušni saobraćaj kada je i nasledila ždrala u letu koji postaje i ostaje simbol Lufthanse. Danas je Lufthansa jedna od najvećih i najmoćnijih aviokompanija na svetu. Dnevno obavi oko 2500 letova i preveze preko 200.000 putnika. Posluži 1,2 miliona obroka i odgovori na 27.400 telefonskih poziva. Lufthansina tehnika servisira preko 1000 aviona.

Lufthansa je osnivač najveće i najmoćnije avioalijanse na svetu - Star Alliance. Vlasnik je i nekoliko velikihnacionalnih evropskih aviokompanija koje su objedinjene u Lufthansa Grupu (LHG): Austrian Airlines, Brussels Airlines i SWISS, kao i niskobudžetne kompanije Germanwings, koja tokom 2015. postaje deo novog Lufthansinog avioprevoznika Eurowings.

Osnovne informacije
Check-in Šalter / Kiosk Besplatan prtljag Uključen u cenu
Web check-in Kliknite ovde Predati prtljag 1x23kg / 2x32kg
Tel. aplikacije Android / iOS Ručni prtljag 8kg / 115cm
Ketering Uključen u cenu Višak prtljaga od 50€/kom
Putne klase Economy, Economy Premium, Business, First Frequent flyer Miles & More
Opširnije o...
 • Lufthansa leti do 18 domaćih destinacija u Nemačkoj i do 185 međunarodnih destinacija širom sveta (Afrika, Amerika, Azija i Evropa). Ka Australiji nema direktnih linija ali je nekada obavljala letove ka Melburnu, Sidneju i Oklendu.

  Glavna čvorišta Lufthanse su Frankfurt i Minhen ka interkontinentalnim destinacijama kao i Diseldorf ka domaćim destinacijama.

  Lufthansa leti pet puta svakog dana iz Beograda. Dva puta dnevno ka Frankfurtu (06:45 i 14:15 časova) i tri puta ka Minhenu (06:30, 13:00 i 17:10 časova). Sa ovih pet letova putnicima iz Srbije se otvaraju gotovo sve Lufthansine destinacije na svetu. 

 • Lufthansa grupacija ima 274 aviona. U floti se nalaze modeli raznih proizvođača i veličina od ATR-42 pa sve do najvećeg Airbus-a A-380. U Lufthansi su posebno ponosni na najviše standarde koje ispunjavaju njihovi avioni u pogledu zaštite od buke.

  Avioni za kratkolinijski saobraćaj većinom pripadaju floti Lufthansa Regional i njenim kompanijama (Augsburg Airlines, Air Dolomiti. Edelweiss Air i druge). To su ATR-42, Canadair-ovi modeli (200, 700 i 900), Embraeri 190 i 195 kao i Avro RJ-85.

  Za srednjelinijski saobraćaj se koriste klasični modeli Airbus-a (319/320/321) kao i Boeing 737-300/500.

  U dugolinijskom interkontinentalnom saobraćaju se koriste svi veliki Airbus-evi (A330, 340, 380) kao i Boeing 747.

 • Lufthansa je jedan od osnivača danas najveće avioalijanse na svetu - Star Alliance. Star Alijansa (Star Alliance) je lider u svetskoj avioindustriji. Ovaj savez aviokompanija ubedljivo vlada svetskim tržištem. Star Alijansa ima udeo od 30% na svetskom tržištu, preveze skoro trećinu svih putnika na svetu (oko 600 miliona) i ostvari trećinu ukupnih prihoda od aviosaobraćaja (oko 170 milijardi
  dolara). Alijansa raspolaže sa skoro 4000 aviona koji lete do preko 1000 aerodroma na svim kontinentima. Osnovana je 1997. godine. Sedište alijanse je u Frankfurtu u Nemačkoj. U okviru alijanse se nalazi 26 članova a očekuje se prijem tri nove aviokompanije tokom 2010. godine.

  Pročitajte više o Star Alijansi

 • Miles and More je frequent flyer program pokrenut od strane Lufthanse 1993. godine. Ovo je najveći program ove vrste na svetu koji u svom članstvu ima preko 15 miliona putnika. Korisnici programa su pored Lufthanse i mnoge druge aviokompanije koje nemaju svoj program ili su ga napustile u korist Miles and More u koji su se potpuno integrisale: Lufthansa Regional (Air Dolomiti, Augsburg Airways, Contact Air, Eurowings, Lufthansa CityLine), Lufthansa Italia
  Lufthansa Private Jet, Austrian Airlines Group (Austrian Airlines, Lauda Air, Tyrolean Airways, LOT, Adria Airways, Swiss, Croatia Airlines, Luxair, Brussels Airlines.

  Jat Airways je partner ovog programa. Nagradne milje se ostvaruju samo na letovima ove kompanije između Srbije i Nemačke.

  Pročitajte više o programu Miles and More.

 • Ručni prtljag

  Lufthansa dozvoljava dva komada ručnog prtljaga u biznis i prvoj putnoj klasi i jedan komad u ekonomskoj klasi. Ručni prtljag ne može preći dimenzije 55x40x20 cm i težinu od 8 kg. Dodatno se dozvoljava putnicima unošenje jedne torbe za odela (haljine), ženske lične torbice, muške ručne torbice. Dodatno se mogu uneti i ćebe, štap za hodanje, materijal za čitanje. U ručni prtljag se ne računaju i mogu se uneti mimo propisanih objekata i štake, rasklopiva dečja ili invalidska kolica ili razna ortopedska pomagala.

  Pogledajte spisak predmeta čije je nošenje u ručnom prtljagu zabranjeno.

  Za unošenje tečnosti u putničku kabinu važe posebna pravila.

  Predati prtljag

  Lufthansa primenjuje komadni koncept za prevoz prtljaga. On omogućava besplatan prevoz jednog kofera maksimalne težine 23 kg u ekonomskoj putnoj klasi i dva kofera maksimalne težine po 32 kg za svaki u biznis ili tri kofera po 32kg u prvoj klasi.

  Odstupanja od ovog koncepta su mala i odnose se na povlasticu za putnike koji putuju ka Japanu, zapadnoj, istočnoj ili centralnoj Africi. U ekonomskoj klasi njima je dozvoljeno da ponesu dva komada prtljaga po 23kg.

  Članovi Miles and More programa sa Senator ili HON statusom imaju mogućnost besplatnog prevoza jednog dodatnog kofera dok svi ostali članovi Miles and More programa koji putuju u ekonomskoj klasi imaju pravo da ponesu dva komada prtljaga po 23kg umesto jednog.

  Maksimalne zbirne dimenzije svakog kofera koji se predaje iznose 158 cm.

  Dodatne torbe i višak prtljaga
   

  • Putnik čiji kofer je teži od 23 kg (do maksimalnih 32kg) platiće dodatno 50 evra po pravcu.
  • Putnik čiji kofer je težak do 23 kg ali premašuje maksimalne dimenzije (158 cm u zbiru) platiće dodatno 100 evra po pravcu.
  • Putnik koji ima kofer čije i dimenzije i težina prekoračuju određeni limit platiće dodatno 150 evra.
  • Putnik koji ponese dodatnu torbu koja se nalazi u granicama dozvoljene težine i dimenzija platiće dodatno 75 evra.

  Ostale kombinacije prekoračenja pravila za prevoz prtljaga se naplaćuju više. Detaljnu tabelu možete preuzeti u pdf formatu na sajtu Lufthanse.

  Sportska oprema

  Sva sportska oprema se meri i razvrstava u tri kategorije: mala, srednja i velika.

  Mala sportska oprema (skijanje, golf, skijanje na vodi) je teška do 15 kg i velika je do 140 cm. Ona je besplatna ako se prenosi po pravilima za predati prtljag u okviru težinskog koncepta. Doplata od 35 evra unutar Evrope se naplaćuje samo ako je ova oprema spakovana kao dodatni prtljag. Za interkontinentalne letove doplata je 70 evra.

  Srednja sportska oprema (bicikli, sportsko koplje, ronilačka i surf oprema) ima težinu između 15 i 32 kg i maksimalne dimenzije od 1,41 do 2 m. Tarifa je 70 evra (Evropa) i 150 evra (interkontinentalni letovi).

  Velika sportska oprema (kajak, kanu, jedrenje) ima težinu od 32 do 50 kg (maksimalno dozvoljena težina) i visinu od 200 do 277 cm. Doplata je 150 evra (Evropa) i 300 evra (interkontinentalni letovi).

  Prevoz životinja

  Životinje se mogu prevoziti u boksovima četiri veličinska tipa. U putničkoj kabini mogu da se prevoze najmanje životinje maksimalne težine 8 kg (zajedno sa boksom). Uz jednog putnika može da bude samo jedan boks sa životinjom. Psi koji su pratnja slepim i slabovidim osobama mogu da putuju bez ograničenja i bez nadoknade. U zavisnosti od veličine životinje i destinacije cena prevoza se kreće u rasponu od 35 evra do 500 evra. Prevoz jednog boksa sa životinjom je besplatan za domaće letove u Nemačkoj ili Italiji.

  Životinje koje ne ispunjavaju standarde za prevoz u putničkoj kabini moraju se prevoziti u prtljažnom delu i u tom slučaju se predaju kao registrovani prtljag.

  Gubitak prtljaga

  U slučaju da prtljag nije stigao na odredište ili da je oštećen potrebno je odmah se obratiti aerodromskoj kancelariji za izgubljeni prtljag gde treba izvršiti prijavu. Na velikim aerodromima gde postoji više službi za traganje za prtljagom je potrebno proveriti koja je služba zadužene za Lufthansu i zatim se treba obratiti toj službi. Po prijavi se dobija potvrda sa referentnim brojem i nju je potrebno čuvati pošto će bitj potrebna kasnije.

  World Tracer

  Lufthansa poseduje sopstveni program traganja za prtljagom a putnici se mogu online informisati o napredku njihovog predmeta na adresi: http://www.worldtracer.aero
   

 • U ekonomskoj klasi na dužim evropskim letovima (između 150 i 184 minuta) biće posluženi ukusni topli obroci. Na još dužim letovima putnici mogu da biraju između obroka sa mesom ili vegetarijanskog obroka. Na kraćim letovima putnici dobijaju veoma ukusne hladne sendviče ili snek. Na veoma kratkim letovima unutar Nemačke nema vremena za ozbiljan servis pa se putnicima poslužuje samo kafa ili piće.

  U višim klasama (biznis i prva) putnicima su na raspolaganju vrhunski obroci specijalno pripremljeni na osnovu pažljivo izabranih menija najpoznatijih svetskih kuvara. Lufthansa je oformila grupu najvećih svetskih kuvara "Star Chiefs". Meni koji je na raspolaganju putnicima biznis klase menja se jednom nedeljno ili jednom mesečno a prilagođen je i delu sveta do koga se leti.

  Specijalni obroci postoje na letovima Lufthanse. Potrebno je da se unapred naruče još prilikom rezervacije. Ovakvih obroka ima 19 i tu spadaju i razni religiozni obroci (hindu, košer, muslimanski) kao i dijetalni i zdravstveni obroci ili pak vegetarijanski. Ovi obroci su dostupni putnicima u ekonomskoj klasi samo na letovima od minimum 185 minuta kao i putnicima u biznis klasi na letovima od najmanje 65 minuta.
   

 • U putničkoj kabini ekonomske klase putnicima su na raspolaganju lični monitori na sedištu ispred ( u svim Airbus-ovim avionima). Preko njih je moguće pratiti neki od brojnih filmova među njima i najnovije hitove, 30 internacionalnih radio programa, preko 100 muzičkih cd naslova u raznim žanrovima. Posebni porgrami postoje i za decu i mlade u okviru JetFriends kanala.

  Putnici biznis i prve klase imaju mogućnost da tokom leta uživaju svako na svom posebnom monitoru u veoma raznovrsnim programima koji su razvrstani u nekoliko kategorija: WatchEnjoy, ListenRelax, StudyPlay i FlyLufthansa. Programi imaju 65 raznih video opcija i putnicima je na raspolaganju 30 bioskopskih hitova sa prevodima na osam jezika, 25 tv programa, 10 muzičkih magazina, preko 100 muzičkih cd naslova, 30-tak internacionalnih radio programa, video igrice. Putnicima u avionu A380 obezbeđen je još raznovrsniji zabavni program.

 • Lufthansa leti na preko 200 aerodroma širom sveta. Na svim aerodromima ima svoje kancelarije za direktan kontakt sa putnicima. Veći i značajniji aerodromi imaju i luksuzne salone za putnike. Na nekima Lufthansa ima svoje zasebne salone a negde koristi aerodromske ili salone partnerskih aviokompanija iz Star alijanse. Saloni Lufthanse su namenjeni putnicima viših klasa ili članovima Miles and More programa sa višim statusom.

  Najveći aerodromi koje koristi Lufthansa kao svoja centralna čvorišta odakle obavlja većinu linija i na kojima putnicima omogućava brojne mogućnosti za presedanje su: Frankfurt, Minehn i Diseldorf.

  Frankfurtski aerodrom

  Aerodrom u Frankfurtu je jedan od dva najvažnija interkontinentalna čvorišta Lufthanse. U Frankfurtu se nalazi i centrala ove kompanije. Na aerodromu su Lufthansa i svi njeni partneri na Terminalu 1 tako da se sva presedanja obavljaju "pod jednim krovom" što je veoma važno za putnike slabije snalažljivosti i za one koji imaju malo vremena za konekciju.

  Minhenski aerodrom

  Na aerodromu u Minhenu Lufthansa i njeni partneri koriste noviji Terminal 2. Ovde je transfer takođe "pod jednim krovom" i jedino treba obratiti pažnju na nivo terminala na kome će biti ukrcavanje. Aerodrom u Minenu se neuobičajeno deli na vertikalne holove pa tako imamo od 2-1 do 2-5 holove. Lufthansa uobičajeno koristi hol 4.

 • Za poslovne putnike Lufthansa ima niz specijalnih usluga. Pored različitih putničkih kabina za biznis i prvu klasu putnicima se nude i fenomenalni i širom sveta rasprostranjeni luksuzni aerodromski saloni sa sadržajima kako za odmor i relaksaciju tako i za rad.

  Biznis klasa

  Biznis klasa Lufthanse se razlikuje u zavisnosti od dužine samog leta. U avionima za kraće i srednje linije biznis klasa je opremljena veoma udobnim i komfornim kožnim sedištima. Putnici imaju više mesta za noge. Mogu udobnije da čitaju, spavaju, da se protegnu. U konfiguracijama sedišta tri plus tri srednje sedište se ostavlja slobodno tj. nije za prodaju već služi kao dodatni prostor za putnike.

  Biznis klasa na dugolinijskim, interkontinentalnim letovima je prilagođena poslovnim putnicima kojima je na raspolaganju dosta ličnog prostora. Svako sedište poseduje priključak za razne elektronske uređaje putnika. Sedište se može oboriti u krevet a za ketering su zaslužni vrhunski svetski kuvari. Vinska karta se menja jednom u dva meseca i nju pažljivo biraju najčuveniji svetski somelijeri.

  Prva klasa

  U prvoj klasi je svako sedište odvojeno u samostalan boks. Putnicima su potpuno odvojeni od jedni od drugih a pored svih karakteristika koje pružaju udobnost sedištima u prvoj klasi su pridruženi veliki monitori a putnici na raspolaganju imaju i garderobni ormar i luksuzan toalet. Ketering i zabava tokom leta su vrhunski.

  Posebne prednosti za putnike biznis i prve klase predstavljaju aerodromski saloni i to najpre na matičnim aerodromima Lufthanse (Frankfurt, Minehen, Diseldorf). Na ovim aerodromima postoje veoma luksuzni saloni gde se putnici mogu odmoriti, ručati ili obaviti posao pre svog leta ali i nakon leta.

  U Frankfurtu postoji Welcome Lounge namenjen putnicima koji su tek stigli sa napornog puta, kako bi se mogli relaksirati i odmoriti pred polazak na važan sastanak.

 • Lufthansa Concorde

  Lufthansa je 1967. godine naručila tri aviona Concorde, ali je nakon par godina odustala od narudžbine. Dok je narudžbina trajala, proizvođači minijaturnih modela aviona izradili su nekoliko primeraka Concorda u bojama Lufthanse koji su kasnije postali veoma cenjeni kod kolekcionara modela aviona. Danas su prava retkost.

  Junkers Ju-52

  Lufthansina tehnika (Lufthansa Technic) je izvršila restauraciju istorijskog modela aviona Junkers 52 a trenutno radi na restaraciji Lockheed Super Constellation. Ovi potezi naišli su na oduševljenje avio entuzijasta a po sređivanje Junkersa Lufthansa je provozala nekoliko ljubitelja u trajanju od sat vremena. Cena za ovu "vožnju" oldtajmerom bila je 259 evra. Interesovanje javnosti i zaljubljenika u avijaciju za ove restauracije je ogromno.

Kontakt informacije
 • Kancelarija na aerodromu: tel: 011 3034 944, fax: 011 3225 009, radno vreme: 08:30 - 16:30
 • email: info@lufthansa.rs, www.lufthansa.com