Aerodromi » Aerodromi u regionu » Dubrovnik

Dubrovnik

IATA:
DBV, 
ICAO:
LDDU

Dubrovački aerodrom je veoma prometan i to ne samo tokom leta, već preko cele godine. Za obim saobraćaja zaslužna je reputacija Dubovnika kao velikog turističkog centra u Mediteranu i njegova globalna prepoznatljivost. Aerodrom je veoma značajan u domaćem hrvatskom saobraćaju a na njega sleće i 40-tak inostranih aviokompanija. Tokom jugoslovenskih ratnih sukoba aerodrom je gotovo uništen. Jugoslovenska vojska zaplenila je kompetnu opremu sa ovog aerodroma. Aerodrom je kasnije obnovljen i danas je to jedan moderan, funkcionalan i lep aerodrom.

Opširnije o...
 • Automobilom

  Aerodrom Dubrvonik se nalazi nedaleko od grada Ćilipi na 15. kilometru od centra Dubrovnika pored jadranske magistrale (E-65) koja vodi ka graničnom prelazu Karasovići (HR) / Debeli Brijeg (MNE).

  Parking

  Zaustavljanje do 15 minuta je besplatno. Od 15 minuta do jednog sata naplaćuje se 5 kuna (0,70 evra). Nadoknada za parkiranje do dva sata je 10 kuna (1,4 evra). Celodnevni parking košta 5,6 evra.

  Javni prevoz

  Ispred terminala postoji stajalište autobusa koji saobraćaju na lokalnim linijama između naselja u Konavlima i Dubrovnika. Prevoz organizuje gradski saobraćajni prevoznik "Libertas". Karta se kupuje u autobusu i košta 12 kuna (oko 1,7 evra)

  Taksi

  Taksi sa aerodroma je dosta skup. Košta preko 250 kuna (oko 30 evra)

  Aerodromski transfer

  Croatia Airlines je organizovala autobuski transfer između aerodroma i centra grada. Autobuskji prevozni "Atlas" saobraća redovno a cena karte u jednom pravcu je oko 5 evra. Autobuska linija je komercijalna i otvorena je za sve putnike nezavisno od aviokompanije kojom lete.

 • Putnički terminal na aerodromu Dubrovnik je u izgradnji. Pojedini njegovi delovi se koriste. Kada bude završen predstavljaće najveći putnički terminal u Hrvatskoj. Plan terminala je dosta komplikovan i uobičajene putanje putnika su pomalo zamršene. U delu novog terminala koji nosi oznaku A (levo krilo, gledano sa parkinga) nalaze se šalteri za registraciju putnika. Odatle se izlazi u hol za domaće odlaske (levo) ili se odlazi kroz tunel sa desne strane (B terminal, desno krilo) ka velikom holu za međunarodne odlaske. Na putu ka ovom holu se nalazi pasoška kontrola. U donjem nivou B terminala se nalaze međunarodni dolasci dok su domaći dolasci desno od terminala B. Ispred terminala se nalaze parkirališta za autobuse, automobile, taksi stanica kao i stajališta lokalnog prevoza i Atlasovih autobusa.

  Komercijalni sadržaji

  Unutar terminala se nalaze brojni ugostiteljski i komercijalni sadržaji: restoran, bar, duty free prodavnice, menjačnice, prodavnice i dr.

  Saloni

  Na aerodromu se nalaze dva luksuzna aerodromska salona. Jedan je VIP salon i nalazi se u terminalu A, iza domaćih odlazaka a drugi biznis salon se nalazi u terminalu B gde su međunarodni odlasci.

  Internet

  Na aerodromu postoji bežični internet koji je besplatan za putnike. Sa kartom za ukrcavanje (boarding card) putnik treba da se prijavi na info šaltertu gde će dobiti pristupne podatke za korišćenje interneta. Bežični internet dostupan je na dva mesta na aeodromu, u uglovima terminala A i B.

  Pušenje

  Na aerodromu je strogo zabranjeno pušenje osim u za to namenjenim i odvojenim pušačkim zonama.

 • Sezonalnost

  Dubrovački aerodrom ima izrazito sezonski karakter. Mada ima dosta letova tokom cele godine ipak se saobraćaj preko letnjih meseci značajno uveća. Do većine destinacija aviokompanije iz Dubrovnika lete sezonski; nemaju ih tokom cele godine. Na aerodromu ima i dosta čarter letova.

  Domaći saobraćaj

  U domaćem saobraćaju iz Dubrovnika lete: Croatia Airlines, prema Zagrebu i Splitu i Dubrovnik Airlines prema Splitu

  Letovi ka Beogradu

  Od ove godine Croatia Airlines i Jat Airways lete direktno izmeđe Beograda i Dubrovnika. Obe kompanije obavljaju po dva nedeljna leta: Croatia Airlines leti ponedeljkom i sredom a Jat Airways petkom i nedeljom.

  Croatia Airlines

  kao hrvatski nacionalni avioprevoznik poseduje na dubrovačkom aerodormu nekoliko redovnih linija: Frankfurt, Istanbul, Rim Atini, Beogradu, Diseldorfu, Parizu, Tel Avivu, Veneciji, Beču i Cirihu.

  Dubrovnik Airlines

  je aviokompanija kojoj je dubrovački aerodrom matični. Sa njega obavlja redovan saobraćaj prema: Istanbulu (aerodrom Sabiha Gukčen), Milanu, Mančesteru, Nantu i Parizu.

  EasyJet

  Britanski niskotarifni avioprevoznik Easyjet je postavio jednu od svojih baza na aerodromu Dubrovniku odakle leti ka brojnim evropskim destinacijama: London (Stansted) i Rim a u sezoni i ka Berlinu, Ženevi, Leverpulu, Londonu (Gatwick), Milanu i Parizu (Orly)

  Ostali redovni prevoznici

  Aer Lingus, Aeroflot, Air Berlin, Atlasjet, Austrian Airlines, BH Air, Blue1, Bmibaby, Danubewings, Flybe, Germanwings, Iberia, Israir, Jetairfly, Jet2, LOT, Lufthansa, Monarch, Norwegian, SAS, Spanair, TAP, TAROM, Thomson Airways, Ukraine International Airlines, Vueling Airlines, Wizz Air.