Aerodromi » Tranzitni aerodromi » Dubai

Dubai

IATA:
DXB, 
ICAO:
OMDB

Aerodrom u Dubaiju je postao jedna od najvažnijih tranzitnih stanica između Evrope sa jedne strane i Azije i Australije sa druge. Zbog svog idealnog položaja i zbog matične aviokompanije Emirates koja leti sa ovog aerodroma Dubai je izrastao u jedan od najvećih i najznačajnijih svetskih aerodroma. Sa Beogradom je direktno povezan redovnom linijom Jat Airways-a.

Opširnije o...
 • Aerodrom Dubai je udaljen samo 4 km od centra grada prema jugoistoku. Dubai je prilično raštrkan i prostorno veliki grad ali je odlično povezan javnim prevozom. Kao najpouzdanije i najpogodnije prevozno sredstvo ističe se taksi. 

  Aerodrom je povezan sa gradom brojnim autobuskim linijama (2, 4, 11, 15, 33, 44) koje povezuju terminale 1 i 2 sa najvažnijim gradskim saobraćajnicama gde se nalazi i najveći broj lokalnih hotela.

  Metro u Dubaiju je veoma pouzdan i brz način transporta. Vozovi saobraćaju na svakih 10 minuta. Karta za jednu vožnju košta od 0.40 evra. 

  Više informacija o javnom prevozu u Dubaiju možete pronaći na sajtu Road and Transport Authority.

 • Na aerodromu u Dubaiju postoji tri putnička terminala. Terminal 1 i 3 su spojeni i njihova tranzitna (airside) zona je jedinstvena. Terminal 2 se nalazi sa suprotne strane aerodromskog kompleksa i on je potpuno odvojen od Terminala 1 i 3. 

  Terminal 1

  Ovaj terminal je najstariji na aerodromu. Sastoji se jedne ogromne (1 km duge) pristanišne zgrade koja je izdvojena i okružena stajankama za avione. Do ove zgrade se stiže 300m dugim tunelom. Pristanište Terminala 1 se zove Šeik Rašid Terminal. Ono je spojeno sa izdvojenom pristanišnom zgradom Terminala 3.

  Ogroman izduženi prostor Šeik Rašid Terminala izdeljen je na zapadni, centralni i istočni hol. Terminal ima kapacitet od 30 miliona putnika godišnje. Njega koristi 75 aviokompanija. U okviru terminala je preko 220 registracionih šaltera, 40 šaltera za pasošku kontrolu. Tu se nalaze brojne duty free prodavnice, prostori sa zabavnim sadržajima, čekaonice, molitvene prostorije.

  Terminal 2

  Ovaj terminal je mali. Nalazi se sa suprotne strane aerodroma u odnosu na Terminale 1 i 3. Sa njima je povezan autobusom. Terminal 2 ima kapacitet od 5 miliona putnika. Njega koriste lowcost i čarter kompanije. Poseduje veliki broj duty free prodavnica.

  Terminal 3

  Najnoviji terminal 3 je eksluzivni terminal za Emirates. On se sastoji od dve pristanišne zgrade (2 i 3). Pristanište 2 je nastavak terminala 1 dok je pristanište 3 odvojeno i u toku je njegova izgradnja. Ono se još ne koristi. 

  Pristanište 2 Terminala 3 je dugačko 1 km i sastoji se od 10 spratova: 4 podzemna, prizemlje i 5 nadzemnih spratova. Ukupna površina ovog pristaništa je preko 670.000 kvadratnih metara. Na njemu je moguć pristanak najvećeg aviona Airbus-a A380 i to na čak pet parking pozicija. Pristanište Emirates-a se sastoji od mnoštva naraznovrsnijih sadržaja. Pored brojnih duty free prodavnica tu se nalazie i zabavni sadržaji kao i nekoliko luksuznih hotela, namenjenih putnicima u tranzitu.

  Inter-terminalni autobus

  Ovaj autobus povezuje Terminal 2 sa jedne strane i Terminale 1 i 3 sa druge strane aerodromskog kompleksa. Autobus saobraća non stop a putovanje između terminala 2 i terminala 1 traje 20 minuta dok je do Terminala 3 potrebno 30 minuta. Autobus saobraća kroz tranzitnu zonu.

 • Transferni šalteri

  (Transfer desks, connection desk)

  Svi terminali na aerodromu u Dubaiju imaju transferne šaltere na koje se putnici javljaju kako bi dobili kartice za ukrcavanje na naredni let. U terminalu 1 nalazi se pet transfernih šaltera koji imaju slovne oznake od A do E. Šalteri A i B su za putnike Emirates-a, šalteri C i D su za putunike ostalih aviokompanija a šalter E je za putnike koji su doputovali na terminal 2 a putovanje nastavljaju sa terminala 1. Ovaj šalter se nalazi u donjem nivou Terminala 1.

  Terminal 3 poseduje tri transferna šaltera (G, H, J). Transferni šalter postoji i na terminalu 2.

  Transfer sa različitih terminala

  Putnici koji dolaze na terminal 2 (Flydubai letovi) a nastavljaju putovanje sa Terminala 1 ili Terminala 3 (Emirates letovi) treba da koriste interterminalni autobus koji povezuje sva tri terminala. Vožnja između T2 i T1 traje 20 minuta a izmešu T2 i T3 traje 30 minuta.  Putnici putuju preko "avio" strane (tranzitna zona) i ne ne treba da prolaze pasošku kontrolu, ali će imati nekoliko usputnih sigurnosnih provera. Putnici se javljaju na transferni šalter na onom terminalu sa koga nastavljaju putovanje. U slučaju kada lete sa Flydubai-jem na T2 a nastavljaju putovanje sa Emirates-om sa T3 treba da se jave na transferne šaltere G, H ili J koji se nalaze na T3 (terminal 3). U suprotnom smeru treba da se jave na transferni šalter na terminalu 2. 

  Unutar tranzitne zone


  Pušenje

  Na celom aerodromu je strogo zabranjeno pušenje, ali će pušači moći da koriste zatvorene i posebno ventilirane prostore gde je moguće da zapale cigaretu.

  Internet

  Wi-fi (bežični) internet je dostupan na celom aerodromu i besplatan je za korišćenje

  Sobe za molitve

  Na aerodromu postoje posebne prostorije za molitve i religiozne meditacije. Putnici islamske veroispovesti imaju na raspolaganju odvojene prostorije za žene i muškarce.

  Biznis centar

  U okviru terminala 1 i 3 se nalaze dva osnovno opremljena biznis centra opremljena neophodnom kancelarijskom opremom, računarima, štampačima, faksom.

  Fitnes

  U okviru terminala 1 se nalazi fitnes klub sa teretanom, tuševima, saunom, đakuzijem,  masažom. Korišćenje ovog centra se plaća 13 dolara po satu.

  Hotel

  Dubai International Hotel se nalazi na trećem spratu Šeik Rašidovog terminala. Iz hotela se pruža predivan pogled na pistu aerodroma. 

 • Na aerodromu u Dubaiju postoji mnoštvo salona za putnike biših klasa. Posebne salone imaju terminali 1 i 3 dok na terminalu 2 ne postoje biznis saloni.

  Dubai International Lounge

  Biznis salon koji nosi ovo ime i nalazi se na Terminalu 1 ispred gejta 108, dostupan je putnicima svih putnih klasa. Njega mogu koristiti svi putnici sa bilo kog terminala na aerodromu. Korišćenje se plaća a iznos nadoknade je oko 20 evra. Salon sadrži brojne sadržaje namenjene poslovanju ili odmoru i relaksaciji. Pored kancelarijskog dela salon ima i bar kao i tuševe. Vreme korišćenja salona je ograničeno na 3 do 5 sati.

  First Class Lounge

  Saloni za putnike prve (first) klase nalaze se i u Terminalu 1 i u Terminalu 3. Ovi saloni u potpunosti oslikavaju luksuz prve klase. Putnicima su na raspolaganju najkvalitetniji sadržaji: najmodernija kancelarija, bar sa velikim izborom lukuznih jela i pića, kao i prostor za tuširanje i relaksaciju.

  Marhaba Lounge

  se nalazi u terminalu 3 i može mu se pristupiti uz doplatu oko 20 evra za 3 do 5 sati korišćenja. Sadrži računare, faks, štampač. Ima bar sa hranom i pićem. 

  Quite Lounges

  Na Teminalu 1 postoje dva "tiha salona". Oni su opremljeni specijalnim foteljama za relaksaciju. Njiho posećuju putnici koji žele da dremaju. Nalaze se ispred gejtova 109 i 123. U okviru salona se nalaze i sobe za molitve.

 • Preko 120 aviokompanija iz celog sveta leti do Dubaija. Sve bliskoistočne aviokompanije sleću ovde kao i veliki broj evropskih i azijskih kompanija. Dubai je povezan sa svim kontinentima. Aviokompanije su podeljene po terminalima. 

  Aerodrom Dubai je matični za nekoliko aviokompanija. Na prvom mestu to je Emirates koji je nacionalna aviokompanija emirata Dubai a zatim  i Flydubai, lokalna lowcost aviokompanija.

  Ovaj aerodrom je baza mnogim kompanijama iz drugih zemalja i regiona. Sa brojnim linijama ovde su pristune i:

  • Air India (uključujući i Air India Express), oko 20 destinacija u Indiji
  • Fars Aim Qeshm - iranska aviokompanija koja iz Dubaija leti do desetak iranskih destinacija
  • Iran Air
  • Iran Aseman Airlines
  • Jet Airways - indijska kompanija koja leti iz Dubaija do Čenaija, Hajderabada, Delhija, Mumbaija
  • PIA - Pakistan International Airways, povezuje Dubai sa svim velikim pakistanskim gradovima
  • Ural Airlines - ruska aviokompanija koja leti iz Dubaija do desetak ruskih gradova u oblasti Urala
  • Yemenia - velika jemenska aviokompanija povezuje desetak azijskih gradova sa Dubaijem.


  Emirates

  Nacionalna aviokompanija emirata Dubai povezuje ovaj grad sa celim svetom. Emirates lete do preko 100 gradova na svim kontinentima. Ova kompanija poznata je u svetu po najboljoj zabavi tokom leta, izvrsnom keteringu i novim i sjajno opremljenim avionima. Takođe je poznata po multinacionalnom osoblju. Aerodrom u Dubaiju joj je centralna baza. Tu su smešteni i tu se održavaju svi avioni iz flote ove kompanije.

  Emirates koriste ekskluzivno Terminal 3 na aerodromu Dubai. Ovaj terminal je nedavno otvoren a već se sada radi nanjegovom proširenju i na izgradnji još jedne pristanišne zgrade. Emirates ima saradnju sa mnogim evropskim aviokompanijama i putnicima nudi brojne kombinacije letova do svih svojih destiancija. Ova kompanija je veoma popularna i kod putnika u Srbiji i regionu zato što nudi veoma povoljne konekcije preko Dubaija do Australije i Dalekog Istoka.

  Flydubai

  je mlada niskotrarifna aviokompanija iz Dubaija. Na ovom aerodromu je baza kompanije. Svoje letove obavlja sa Terminala 2. Putnicima nudi letove do preko 40 destinacija na Bliskom Istoku, srednjoj Aziji, severnoj Africi i Istočnoj Evropi. 

  Flydubai veoma blisko sarađuje sa Emirates-om pa putnicima nudi konekcije ne letove Emirates-a po veoma povoljnim uslovima. Zbog ove saradnje omogućen je i jednostavan transfer putnika između Terminala 2 i Terminala 3.

  Terminal 1

  Velike svetske aviokompanije koriste gigantski terminal 1 za svoje letove. Na ovaj temrinal sleću sve aviokompanije iz Evrope. Ovde sleće i Jat Airways na svom letu iz Beograda preko Larnake do Dubaija. (Ovaj let je planiran za ukidanje od 30. oktobra 2011.)