Aerodromi » Aerodromi u regionu » Bukurešt - Henri Coanda

Bukurešt - Henri Coanda

IATA:
OTP, 
ICAO:
LROP

Bukurešt ima više aerodroma (tri velika) a najveći i najvažniji je Henri Koanda, nekada poznat kao Otopeni. Aerodrom se 16km od grada sa kojim je povezan linijom prigradske železnice. Henri Koanda je bio veoma uspešan i slavan rumunski pronalazač fizičar, pionir aerodinamike. Aerodrom koji nosi njegovo ime, najveći je rumunski aerodrom i baza je nacionalne aviokompanije TAROM. U poslednje vreme postaje važno čvorište za letove između regiona Balkana i istočne Evrope  prema Bliskom Istoku. Čvorište je i za Sky Team.

Opširnije o...
  • Redakcija, 10.05.2012 u 12:55
    @airDjura U pravilima korišćenja sajta naveli smo objašnjenje za upotrebu specifične terminologije na sajtu. Sledi izvod iz tih pravila, koji bi mogao da vam objasni zašto piše "Henri" a ne "Anri": Zbog specifične teme kojom se portal bavi - avioputovanja, koristi se i posebna internacionalna terminologija koja bi mogla biti nerazumljiva široj populaciji. Portal je zarad veće razumljivosti doneo odluku o načinu korišćenja određenih stručnih termina kao i naziva pojedinih toponima i privrednih subjekata. Složeni naziv aerodroma će se uvek pisati na originalnom jeziku a ukoliko je potrebno u zagradi će biti napisan naziv na srpskom.
  • airDjura, 10.05.2012 u 12:35
    Moja misija se sa Francom Listom završava ;o) Ime pronalazača Koande, po kome je aerodrom u Bukureštu dobio ime, u sprskom jeziku transkribuje se kao Anri, a ne Henri. Njegovo ime francuskog je porekla, s obziroma na činjenicu da mu je deda po majčinoj strani bio Francuz.