Aerodromi » Aerodromi u regionu » Podgorica

Podgorica

IATA:
TGD, 
ICAO:
LYPG

Podgorički aerodrom - Golubovci je najveći crnogorski aerodrom. Aerodrom je pre godinu dana renoviran i sagrađen mu je novi terminal i pristupne saobraćajnice. Zajedno sa tivatskim aerodromom je deo javnog preduzeća "Aerodromi Crne Gore". U vreme zajedničke države bio je u vlasništvu Vojske Srbije i Crne Gore a pre toga JNA. Njegova troslovna oznaka TGD je nastala od jugoslovenskog naziva grada - (T)ito(G)ra(D).

Opširnije o...
 • Dolazak automobilom

  Aerodrom Podgorica se nalazi 11 km južno od centra grada. Aerodrom se nalazi pored magistralnog puta koji ima dve oznake: E65 i E80. Ovaj put povezuje Podgoricu sa crnogorskim primorjem preko Skadarskog jezera i tunela Sozina. Na sedmom kilometru od Podgorice ka jugu potrebno je skrenuti sa glavnog puta na put prema aerodromskom kompleksu koji se nalazi u Ćemovskom polju.
  Udaljenost aerodroma Podgorica od okolnih gradova:

  • Podgorica - 11 km
  • Bar - 40 km
  • Budva - 45 km
  • Cetinje - 49 km
  • Skadar (Albanija) - 60 km
  • Nikšić - 70 km
  • Ada Bojana - 81 km
  • Herceg Novi - 97 km
  • Dubrovnik (Hrvatska) - 146 km
    

  Parking

  Na samom aerodromu postoji veliko parkiralište sa skoro 500 parking pozicija na kome uvek ima slobodnog mesta. Parking se plaća po satu - za svaki započeti sat 0,60 evra ili po danu - za svaki započeti dan ležarina iznosi 6 evra.

  Javni prevoz

  Javni prevoz sa aerodroma ne postoji. Nijedna linija gradskog prevoza u Podgorici ne saobraća do aerodroma. Nedaleko od aerodroma prolazi i pruga ali na njoj na ovom mestu nema železničke stanice, tako da dolazak na aerodrom nije moguć vozom. Nekada je postojao kombi i minibus prevoz do većine crnogorskih gradova (Cetinje, Budva, Bar) ali sada ni to nije u funkciji.

  Taksi

  Taksi je jedini način javnog prevoza do i od aerodroma. U Podgorici postoji veliki broj taksi prevoznika. Vožnja taksijem nije skupa i iznosi od 0,40 do 0,60 evra po kilometru. Start se obično ne naplaćuje. Vožnja do aerodroma može koštati oko 6 evra u zavisnosti odakle se kreće. Taksi se poziva telefonom ili se može pronaći na određenim parking stajalištima u gradu. Putnici koji dolaze na aerodrom imaju na raspolaganju samo jedno taksi udruženje - "Aerodrom TAXI Podgorica" koje do grada vozi po ceni od 15 evra. Međutim putnici mogu pozvati telefonom neko drugo taxi udruženje koje vozi po redovnoj ceni. Njihova vozila ne mogu da se zadržavaju na aerodromu a mogući su incidenti sa taksistima iz udruženja "Aerodrom TAXI Podgorica" tako da treba biti obazriv. 

 • Novi terminal na podgoričkom aerodromu izgrađen je pre četiri godine. Ovaj terminal je moderan, funkcionalan i primeren prometu na aeordormu. Po podacima aerodroma u okviru terminala se nalazi osam šaltera za registraciju putnika za let (Check-in), dva transferna šaltera za registraciju putnika koji presedaju, pasoška kontrola, kontrola putnika i ručnog prtljaga. Od komercijalnih sadržaja aerodrom ima duty free prodavnicu, obične prodavnice i dva restorana sa čekaonicama. Na aerodromu se nalaze i šalteri aviokompanija (Montenegro Airlines, Jat Airways, Malev, Austrian, Adria Airways), nekoliko šaltera rent a car agencija i turistička agencija. U terminalu se nalazi i telefonska govornica i punkt za plastifikaciju prtljaga. U dolaznom delu terminala nalazi se dve trake za dostavu prtljaga, ambulanta i pasoška i carinska kontrola. Na aerodromu ne postoje saloni biznis klase.

 • Montenegro Airlines

  je crnogorska nacionalna aviokompanija kojoj je baza na podgoričkom aerodromu. Ova kompanija leti iz Podgorice direktno do: Beograda, Niša, Ljubljane, Kopenhagena, Frankfurta, Londona (Gatwick), Moskve (Domodedovo), Pariza (Charles de Gaulle), Rima (Fiumicino), Beča i Ciriha.

  Jat Airways

  Srpska aviokompanija leti tri puta svakog dana na liniji Beograd - Podgorica. Na aerodromu ima svoj šalter.

  Adria Airways

  Slovenačka aviokompanija leti između Podgorice i Ljubljane a taj let nosi zajedničku oznaku Adria Airways-a i Montenegro Airlines-a. Adria Airways ima svoj šalter na aerodromu.

  Malev

  Mađarski prevoznik svakodnevno saobraća između Budimpešte i Podgorice pet puta nedeljno. Let ima zajedničku oznaku sa Montenegro Airlines-om. Malev ima svoj šalter na aerodromu.

  Austrian

  Austrijska aviokompanija svakodnevno leti ka Podgorici. Let Beč - Podgorica ima zajedničku oznaku sa Montenegro Airlines-om. Na ovoj liniji leti austrijska regionalna podružnica Austrian-a - Tyrolean Airways. Austrian ima svoj šalter na aerodromu.

  Croatia Airlines

  Hrvatska nacionalna aviokompanija povezuje Podgoricu i Zagreb četiri puta nedeljno.

  Turkish Airlines

  je nedavno otvorio liniju Istanbul - Podgorica tri puta nedeljno.

  Sezonske linije

  Ka podgoričkom aerodromu tokom letnje sezone saobraćaju brojne čarter kompanije. Najviše je ruskih. Ovde sleću Moskovia i S7 iz Moskve.