Aerodromi » Tranzitni aerodromi » Pariz - Charles de Gaulle

Pariz - Charles de Gaulle

IATA:
CDG, 
ICAO:
LFPG

Pariz ima nekoliko velikih aerodroma a među njima je najveći Šarl de Gol. Nastao je 1966. godine kao Paris Nord (Sever) a kasnije je dobio ime po slavnom francuskom generalu iz drugog svetskog rata i predsedniku Pete Republike - Šarlu de Golu (Charles de Gaulle). Aerodrom se nalazi severoistočno od grada nedaleko od vojnog aerodroma Le Burže (Le Bourget). Smatra se jednim od najvećih aerodroma na svetu kako po veličini tako i po broju putnika i aviooperacija. Šest je u svetu po broju putnika a drugi u Evropi (posle londonskog Heathrow-a). Kada je kargo saobraćaj u pitanju tu je peti u svetu. Godišnje sa ovog aerodroma odleti oko 60 miliona putnika. Aerodrom se u Parizu naziva i Roisy (Roisi). Ogroman kompleks zgrada koje se nalaze u neposrednoj blizini aerodroma se naziva Roisypole i u njemu su smešteni brojni hoteli, poslovne zgrade i tržni centri.

Opširnije o...
 • Aerodrom Šarl de Gol se nalazi naslonjen na Autoroute 1 koji povezuje Pariz na jugu i i Lil na severu. Ovaj autoput direktno je povezan sa Boulevard Peripherique (kružnim autoputem oko centra grada). Sa ovog bulevara moguće je jednostavno stići bilo gde u centralnom gradskom jezgru.

  Parking

  Na aerodromu postoji više parkinga. Parkiranje ispred terminala je zabranjeno za privatna vozila ali se zato u neposrednoj blizini svakog terminala nalaze parkinzi namenjeni samo za iskrcavanje putnika i bez mogućnosti zadržavanja. Oni se nazivaju "drop-off" i nalaze se na oko 1 minuta hoda od svakog terminala.

  Parkirališta na kojima je moguće ostaviti automobil nalaze se na više mesta u aerodromskom kompleksu:

  • P1, pokriveni parking na terminalu 1
  • P3, pokriveni parking na terminalu 3
  • P3 RESA, pokriveni parking na T3 sa obaveznom rezervacijom
  • PAB, pokriveni parking za terminale 2A i 2B
  • PCD, pokriveni parking za terminale 2C i 2D
  • PEF, pokriveni parking za terminale 2E i 2F
  • PX, otvoreni parking za duži boravak
  • PR, otvoreni parking u centru aerodromskog kompleksa
  • PG, otvoreni parking na terminalu 2G
  • Parkinzi za motocikle se nalaze na PAB i PEF

  Na parkiralištima se ne naplaćuje prvih 10 minuta a posle toga se plaća po tarifi od 4 evra po satu. Za detaljan prikaz svih parkirališta i cena posetite sajt aerodorma Šarl de Gol.

  Taksijem

  Na aerodromu postoje taksi stajališta na izlazima sa svih terminala. Uobičajena cena vožnje do centra grada je 50 evra. U periodu između 17h i 10h narednog jutra kao i vikendom i na dane praznika važe 15% više cene (tarifa 2)

  Vozom

  Aerodrom ima dve železničke stanice. Manja se nalazi naspram Terminala 1 i Terminala 3 i nosi oznaku "Gare - Aeroport Charles de Gaulle 1" i na njoj ne staje TGV (te-že-ve) a veća se nalazi između Terminala 2C-2D sa jedne strane i 2E-2F sa druge strane. Stanica nosi naziv "Gare - Aeroport Charled de Gaulle 2 - TGV.

  RER - B

  U kasnim večernjim i noćnim satima vozovi koji saobraćaju na ovoj liniji su većinom prazni i kao takvi riskantni za putnike koji su sami. Zabeleženo je više slučajeva napada razbojnika i sitnih kriminalaca. Savetuje se oprez i putovanje zajedno sa još nekim ili u grupi.

  je linija prigradske železnice koja povezuje aerodrom (staje na obe stanice) sa centrom grada. Linija dosta krivuda na svom putu kroz grad i spaja brojna predgrađa sa centralnim gradskim zonama. U samom gradu koristi stanice: Gare du Nord, Châtelet - Les Halles, Saint-Michel-Notre-Dame, Luxembourg, Port-Royal, Denfert-Rochereau.

  Voz saobraća na svakih 10 do 15 minuta sa aerodroma između 04:56 i 23:56. U suprotnom smeru prvi polazak je u 05:18 a poslednji u 00:04.

  Za voz važe karte "t+" kao i "Paris Visite" za zone od 1-5

  Autobusom

  Aerodrom je povezan sa centrom Pariza i sa aerodromom Orly odličnim autobuskim linijama. Čak se putnicima savetuje da ako su u prilici koriste pre autobus nego voz za odlaske do grada.

  RoissyBus

  je specijalna ekspres linija koja povezuje centar grada (trg Opera) sa aerodromom Šarl de Gol (Roissy). Autobusi pripadaju sistemu javnog gradskog prevoza. Saobraćaju sa intervalom od 15-20 minuta. Prvi polazak sa Opere je u 5:45, poslednji u 23:00 a u suprotnom smeru sa aerodroma ka gradu prvi je u 06:00 a poslednji tkaođe u 23:00. Cena karte u jednom pravcu je 9,10 evra a na ovoj liniji važi i turistička karta "Paris Visite" za zone 1-5.

  Bus 350 i Bus 351

  su redovne linije gradskog prevoza. Autobus broj 350 saobraća između Gare de l'Est i aerodroma a autobus broj 351 između trga Nation i aerodroma. Za prevoz važe regularne karte "t+" s tim što se za prevoz od aerodroma do grada potrebno otkucati tri karte zbog vožnje kroz više zona ili se može koristiti "Paris Visite" karta za zone 1-5.

  Noctilien 140 i 143

  su noćne linije gradskog prevoza kojima se povezuju Gare de l'Est i aerodrom. Prevoz se plaća regularnim kartama "t+" a na ovim linijama važi i turistička karta "Paris Visite" za zone 1-5.

  Les Cars

  Preporučujemo korišćenje linije broj 2 do trga Etoile. Vožnja traje od 20 do 30 minuta. Autobus staje na početku avenije Carnot odmah kod Trijumfalne kapije. Sa istog mesta i polaza prema aerodromu. Cena karte je 15 evra u jednom pravcu, 24 evra povratna karta a za grupe od četiri i više putnika odobrava se popust od 15%.

  je organizovani prevoz od strane Air France-a. Postoje četiri autobuske linije od kojih prva povezuje Aerodrom Orli sa gradom dok ostale saobraćaju na "Šarl de Golu". Linije broj dva je najkraća. Ona spaja aerodrom sa trgom Etoile (Trijumfalna kapija). Linija 3 povezuje dva aerodroma a linija 4 od aerodroma preko istočne železničke stanice "Gare de Lyon" saobraća do Gare Montparnass-a. Na samom aerodromu autobusi koji saobraćaju na ovim linijama staju an nekoliko stajališta: Terminal 1, Terminali 2A-2C, Terminali 2E-2F i Terminali 2B-2D uvek naspram izlaza. Autobuse Les Cars može koristiti bilo ko, nezavisno od toga da li je putnik Air France-a ili neke druge aviokompanije. Cena karte u jednom pravcu je od 15 do 19 evra u zavisnosti od linije.

  VEA (Val d'Europe Airport)

  Autobuski link između aerodroma Šarl de Gol i Diznilend parka spaja i više hotela u kompleksu parka. Cena karte je 18 evra po pravcu za odrasle i 15 evra za decu do 11 godina. Autobus saobraća sa uobičajenih stanica ispred terminala na svakih 20-tak minuta.
   

 • Najveći pariski aerodrom ima tri terminala koji su prilično udaljeni jedan od drugog. Između njih se nalazi gusta i komplikovana mreža internih saobraćajnica tako da je kretanje između terminala nemoguće obaviti pešice. Zbog toga postoji interni prevoz u okviru aerodromskog kompleksa koji je besplatan i veoma čest. On predstavlja najjednostavniji i najsigurniji način za kretanje između terminala. Terminali su označeni brojevima 1, 2 i 3 dok je terminal 2 kao najkompleksniji sastavljen od više zasebnih zgrada koje funkcionišu kao posebni terminali sa oznakama (A, B, C, D, E, F i G)

  Terminal 1

  je veoma interesantan arhitektonski. Sastoji se od centralne zgrade kružnog oblika u kojoj su smešteni šalteri za čekiranje kao i hol za preuzimanje prtljaga. Od njega se podzemno odlazi ka gejtovima koji su raspoređeni u sedam holova -satelita. Ovaj terminal koriste brojne aviokompanije iz celog sveta. Na njemu su pozicionirane i sve aviokompanije iz Star Alijanse. Ovaj terminal je najprometniji i na njemu je uvek najveća gužva pa treba biti dosta strpljiv prilikom sigurnosnih kontrola. Putnici najviše kritikuju loše urađene putokaze na ovom terminalu a često se oznake mogu naći samo na francuskom pa to može predstavljati problem. Naši putnici se mogu naći na ovom terminalu ako u Pariz putuju sa Lufthansom, Adria Airways-om ili Air Baltic-om.

  Terminal 2

  je najveći i sastoji se od sedam potpuno nezavisnih holova i jednog satelita a još jedan je u izgradnji. Holovi su: 2A, 2B, 2C, 2D, 2E, 2F i 2G. Hol 2B je većinom rezervisan za evropske aviokompanije i na njega sleću Jat Airways, Croatia Airlines, Montenegro Airlines, Bulgaria Air, EasyJet. Holove E i F ekskluzivno koristi Air France sa svojim partnerima iz Sky Team alijanse. 2E se koristi za nešengenske destinacije a 2F se koristi za letove unutar šengenske zone. 2G terminal je namenjen generalnoj avijaciji.

  Izdvojena pristaništa S3 i S4

  U okviru terminala 2E postoje i dva izdvojena (satelitska) pristaništa: S3 i S4. Oni se nalaze istočno od kompleksa starih terminalnih zgrada i nemaju direktan pristup za putnike sa javnih površina. Do njih se dolazi jedino preko 2E terminala koristeći aerodromsku laku železnicu "CDGVAL". Pešačkim prolazom je S3 povezan sa terminalom 2F.

  Pristanište S3 nosi naziv "Parisien". Namenjeno je letovima Air France-a i na njega pristaju avioni  sa letova iz šengenskog i nešengenskog područja.

  Pristanište S4 je otvoreno za saobraćaj 28. juna 2012. godine i ekskluzivno je za letove Air France-a i Sky Team partnera. Ovaj satelit je namenjen samo interkontinentalnim letovima pa u njemu nema šengenske zone. Prilagođen je prijemu najvećih aviona. Ima veliki kapacitet a putnički tokovi su podeljeni po spratovima (odlazni su na prvom spratu, a dolazni na drugom).

  Terminal 3

  se koristi većinom za čarter letove.

  Saobraćaj između terminala
   

  CDGVAL

  je aerodromska laka želenica koja ima dve linije. Mali vozovi saobraćaju veoma često a korišćenje je besplatno. Linija je potpuno automatizovana.

  • Linija 1 počinje na Terminalu 1 ima stanice na parkiralištu PR, Terminalu 3, parkiralištu PX i na terminalu 2 na glavnoj železničkoj stanici. Vožnja traje 8 minuta.
  • Linija 2 spaja Terminal 2E sa galerijom "Parisien" odnosno, izdvojenim holom terminala 2E (gejtovi E51-E76). Vožnja traje manje od minuta.

  N2 Bus

  saobraća unutar terminala 2. Početna stanica mu je na 2C (kod ulaza br. 4) zatim staje na 2E (ulaz br. 3), na 2G, na 2F (ulaz br. 4), stanica prigradskog RER-B voza i na kraju 2C (ulaz br. 4). Vožnja na celoj deonici traje 10-tak minuta. Autobus saobraća na svakih 5 minuta u periodu od 5:30 do 23 časa. Prevoz je besplatan.
   

 • Za naše putnike najčešći transfer na ovom aerodromu je ako putuju sa Air France-om ili Jatom iz Beograda i onda nastavljaju dalje ka evropskim ili interkontinentalnim destinacijama sa Air France-om ili nekom drugom partnerskom aviokompanijom.

  Opisaćemo slučajeve koji su najčešći:

  • Srbija - Evropa, sa Air France-om i Sky Team-om. Putnici dolaze na 2E, a putuju sa 2F. Transfer koji treba da obave je veoma jednostavan i mogu to uraditi pešice. Dva terminala su povezana pešačkom pasarelom ali ne treba zaboraviti da je potrebno proći pasošku kontrolu i sigurnosnu proveru (X-ray control). Ovo može potrajati; na velikim aerodromima poput ovog gužve su izuzetno velike.
    
  • Srbija - interkontinetalne destinacije sa Air France-om i Sky Team-om. Putnici dolaze na 2E i sa njega nastavaljaju putovanje. Pošto se 2E sastoji od centralne zgrade i satelita (S3 i S4) u slučaju da je potrebno obaviti ovakav transfer na raspolaganju je CDGVAL koji saobraća između centralnog hola 2E i satelita S3 (trajanje 1 minut) i S4 (trajanje 3 minuta).
    
 • Četiri aviokompanije koriste ovaj aerodrom kao svoju bazu: Air France i Delta Air Lines, dve partnerske kompanije iz Sky team alijanse koje posluju po klasičnim principima zatim EasyJet, britanska niskotarifna aviokompanija kao i FedEx, američka kargo aviokompanija. Za Air France je ovo matični aerodrom a za KLM je najvažnije čvorište posle Amsterdama. Pored njih dosta ga koriste i sve partnerske aviokompanije iz Sky Team alijanse za koju je on najznačajniji evropski hab (čvorište). Aerodrom koristi više od stotinu aviokompanija iz celog sveta. Skoro da ne postoji država na svetu iz koje ne postoji neki let ka aerodromu Šarl de Gol u Parizu.